potrošačke cene u odnosu na oktobar prošle godine u proseku bile više 3,8 odsto

Inflacija u Crnoj Gori 0,7 odsto

NovacRegionVesti

16.11.2021 17:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Crnoj Gori 0,7 odsto Inflacija u Crnoj Gori 0,7 odsto
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u oktobru su u odnosu na septembar bile u proseku više... Inflacija u Crnoj Gori 0,7 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u oktobru su u odnosu na septembar bile u proseku više 0,7 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cene su u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine u proseku bile više 3,8 odsto, prenosi crnogorska agencija Mina.

„Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena cipela i ostale obuće, goriva i maziva za motorna vozila, odeće, ulja i masti, hleba i žitarica, farmaceutskih proizvoda“, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cene u periodu od januara do oktobra su, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku bile više dva odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u oktobru je, u odnosu na septembar, zabeležen rast cena u grupama odeća i obuća 8,3 odsto, prevoz 2,2 odsto, zdravlje 0,7 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i ostala dobra i usluge po 0,2 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama hoteli i restorani 4,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,2 odsto i obrazovanje 0,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...