Najviši nivo od 2013. godine

Inflacija u Hrvatskoj 4,8 odsto međugodišnje u novembru

EUNovacRegionU fokusuVesti

17.12.2021 14:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Hrvatskoj 4,8 odsto  međugodišnje u novembru Inflacija u Hrvatskoj 4,8 odsto  međugodišnje u novembru
Inflacija u Hrvatskoj, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u novembru za 4,8 odsto na godišnjem nivou, što je najviša stopa od februara 2013.... Inflacija u Hrvatskoj 4,8 odsto  međugodišnje u novembru

Inflacija u Hrvatskoj, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u novembru za 4,8 odsto na godišnjem nivou, što je najviša stopa od februara 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U odnosu na oktobar, potrošačke cene su u proseku porasle za 0,7 odsto, prenosi Tanjug.

Na godišnjem nivou je najviše poskupeo prevoz, za 12,9 procenata, što je u velikoj meri generisano rastom cena goriva od 26,6 odsto međugodišnje, usled viših cena nafte na svetskim tržištima.

Cene hrane, koje imaju znatan udeo u potrošačkoj korpi, nastavile su uspon započet još u julu, i u novembru su zabeležile rast od preko šest procenata na godišnjem nivou, a cene alkoholnih pića i duvana su povećane za 5,6 odsto.

U periodu od januara do novembra prosečna godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj je dostigla 2,3 odsto, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...