Rekordno brz godišnji rast cena u evrozoni

Inflacija u Nemačkoj dostigla šest odsto

EUNovacVesti

30.11.2021 11:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u Nemačkoj dostigla šest odsto Inflacija u Nemačkoj dostigla šest odsto
Inflacija u Nemačkoj porasla je na najviši nivo od 1992. godine, povećavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da objasni zašto smatra da bi... Inflacija u Nemačkoj dostigla šest odsto

Inflacija u Nemačkoj porasla je na najviši nivo od 1992. godine, povećavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da objasni zašto smatra da bi bilo prerano da pooštri svoju ekstremno labavu monetarnu politiku.

Nemačka inflacija porasla je u novembru za šest odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, mereno harmonizovanim indeksom potrošačkih cena, prenosi FT. Povećanje inflacije premašilo je očekivanja većine ekonomista. Inflacija je poslednji put bila tako visoka ubrzo nakon ujedinjenja Nemačke pre tri decenije.

Spiralni rast cena osetljiva su tema u zemlji koja je imala hiperinflaciju pre stotinak godina. ECB je pokušala da umiri javnost evrozone tvrdeći da će mnogi jednokratni uzroci inflacije, kao što su skok cena energenata i uska grla u lancu snabdevanja nestati iduće godine.

ECB tvrdi da će se „novembar pokazati kao vrhunac“ inflacije, navodeći da „nema dokaza da inflacija izmiče kontroli“. Zvanični podaci o inflaciji u evrozoni trebalo bi da budu objavljeni u utorak i očekuje se da će ona dostići 4,4 odsto, što je najveći rast u poslednjih 13 godina i 120 odsto više od ciljanih dva odsto.

Foto: Pexels.com

Glavni pokretači nemačke inflacije u novembru bile su cene energenata, koje su porasle za 22 odsto u odnosu na godinu dana ranije. To je podstaklo da se ukupne cene robe povećaju za 5,2 odsto. Cene hrane porasle su za 4,5 procenata, usluga za 2,8, a zakupnine za 1,4 odsto.

Analitičari u Capital Economics predviđaju da će inflacija oslabiti iduće godine, ali navode da ostaje dilema za koliko i kojom brzinom će se to odigrati. Brzorastuća inflacija zabeležena je u novembru i u Španiji, od 5,6 odsto, što je takođe najbrži tempo od 1992. godine. Cene u Belgiji porasle su za 5,6 procenata.

Foto: Youtube screenshot

Inflacija u Francuskoj ubrzala se u novembru do najbržeg tempa u poslednjih više od 10 godina, jer su rastuće cene energije i industrijskih proizvoda nadvisile pad cena sveže hrane. Stopa inflacije u Francuskoj bila je 3,4 odsto, a to je više od očekivanja ekonomista i najveće povećanje na godišnjem nivou od 2008. godine, prenosi Bloomberg.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je nedavno da bi bilo „pogrešno“ pooštravanje monetarne politike kao odgovor na trenutni porast inflacije, predviđajući da će pritisci na cene nestati. „Izazvali bismo nezaposlenost i visoke troškove prilagođavanja i bez obzira na to ne bismo se suprotstavili trenutnom visokom nivou inflacije. Nalazim da bi to bilo pogrešno“, ocenila je Lagard.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...