Rekordan rast cena u evrozoni

Inflacija u Nemačkoj najviša u poslednje tri decenije

EUVesti

1.10.2021 13:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u Nemačkoj najviša u poslednje tri decenije Inflacija u Nemačkoj najviša u poslednje tri decenije
Inflacija u evrozoni u septembru dostigla je najviši nivo u poslednjih 13 godina, jer se zemlje monetarne unije bore sa povećanjem troškova energije. U... Inflacija u Nemačkoj najviša u poslednje tri decenije

Inflacija u evrozoni u septembru dostigla je najviši nivo u poslednjih 13 godina, jer se zemlje monetarne unije bore sa povećanjem troškova energije. U Nemačkoj inflacija u septembru dostigla je stopu 4,1 odsto što je najviše u poslednjih 29 godina.

Ukupna inflacija prošlog meseca dostigla je 3,4 odsto prema preliminarnim podacima evropskog zavoda za statistiku, Eurostata, prenosi CNBC. To je najviši nivo od septembra 2008. godine kada je inflacija dostigla 3,6 procenata, a na inflaciju u evrozoni ključno je uticao porast potrošačkih cena u Nemačkoj.

Rast inflacije prouzrokovan je povećanjem cena energije, što produbljuje zabrinutost kreatora politike. Cena gasa u holandskom terminalu TTF porasla je oko 400 odsto od početka godine. Nema naznaka da će rekordni rast cena energije uskoro prestati, a energetski analitičari upozoravaju da će nervoza na tržištu verovatno potrajati tokom cele zime.

Francuska je pojačala mere za smanjenje troškova energije za potrošače. Premijer Žan Kasteks (Jean Castex) rekao je u četvrtak da će vlada blokirati dalja poskupljenja prirodnog gasa, kao i povećanje tarifa za električnu energiju. Međutim, pre stupanja ovih mera na snagu, cene gasa će od petka biti za 12,6 odsto skuplje. Italija, Grčka i Španija takođe su preduzele korake za ograničenje cena.

Izvor: European Commission

Sve veći broj nemačkih radnika traži veće plate usled rastuće inflacije, a neki stupaju u štrajk, prenosi FT. To izaziva zabrinutost ekonomista da bi rasprostranjeni zahtevi za većim platama mogli da pokrenu inflantornu spiralu u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Većina ekonomista veruje da će inflacija u evrozoni porasti blizu istorijskog maksimuma od više od četiri odsto, pre nego što će sledeće godine nestati. To je poruka glavnih centralnih bankara, uključujući Kristin Lagard (Christine Lagarde), predsednice ECB.

Međutim, takve prognoze mogle bi da se pokažu pogrešnim ako bi više cene izazvale široko rasprostranjeno povećanje plata, što bi dodatno podstaklo rast inflacije. Neki ekonomisti postavljaju pitanje da li su svi pritisci na cene privremeni i da li ECB treba brže da prilagodi monetarnu politiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...