Najveći godišnji skok još od 2008. godine

Inflacija u SAD divlja zbog eksplozivne tražnje i ograničene ponude

SvetVesti

13.5.2021 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u SAD divlja zbog eksplozivne tražnje i ograničene ponude Inflacija u SAD divlja zbog eksplozivne tražnje i ograničene ponude
Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zabeležile su u aprilu 2021. najveći rast u skoro 12 godina unazad, usled eksplozivnog jačanja potražnje u... Inflacija u SAD divlja zbog eksplozivne tražnje i ograničene ponude

Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zabeležile su u aprilu 2021. najveći rast u skoro 12 godina unazad, usled eksplozivnog jačanja potražnje u uslovima ograničene ponude.

To bi moglo dodatno da raspiri strahovanje na finansijskom tržištu od dugotrajne visoke inflacije.

Prema saopštenju američkog Ministarstva za rad, inflacija je u aprilu skočila za 0,8 odsto, posle rasta u martu za 0,6 odsto. To je najveći mesečni porast od juna 2009. godine, piše Tanjug pozivajući se na Reuters.

Uzlet cena polovnih automobila i kamiona od 10 odsto doprineo je sa preko jednom trećinom povećanju indeksa potrošačkih cena prošlog meseca. Proizvodnja motornih vozila je posustala zbog globalne nestašice poluprovodnika, što je podstaklo potražnju za polovnim automobilima.

Hrana u SAD je poskupela u aprilu za 0,4 procenta, dok su cene benzina pale za 1,4 odsto nakon rasta od 9,1 odsto u martu. Međutim, cena benzina će u maju verovatno ponovo ići u vis, jer pumpe širom zemlje već ostaju bez goriva nakon delimičnog zatvaranja cevovoda „Colonial Pipeline“ posle hakerskog napada na tu kompaniju prošlog petka.

Na godišnjem nivou, inflacija je u aprilu porasla za 4,2 procenta, najviše od septembra 2008, što se delom pripisuje i niskoj prošlogodišnjoj uporednoj bazi.

Kada se iz računice izuzmu volatilne cene hrane i energije, bazna inflacija u SAD povećana je prošlog meseca za 0,9 odsto, što je njen najveći mesečni porast od aprila 1982. godine. Na međugodišnjem nivou, bazna inflacija je skočila za tri procenta, nakon rasta od 1,6 odsto u martu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...