Rast cena na američkom tržištu brine investitore

Inflacija u SAD popela se na pet odsto

SvetVesti

14.6.2021 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u SAD popela se na pet odsto Inflacija u SAD popela se na pet odsto
Inflacija u SAD porasla je na najvišu stopu od 2008. godine, jer se najveća ekonomija sveta snažno oporavlja od krize izazvane pandemijom korona virusa.... Inflacija u SAD popela se na pet odsto

Inflacija u SAD porasla je na najvišu stopu od 2008. godine, jer se najveća ekonomija sveta snažno oporavlja od krize izazvane pandemijom korona virusa. Indeks potrošačkih cena dostigao je u maju stopu od pet odsto, u odnosu na 4,2 procenta u aprilu.

Prema američkom Birou za statistiku rada inflacija je u stalnom porastu od januara, kada je iznosila 1,4 odsto, prenosi Guardian. Strah od porasta cena u SAD zahvatio je tržište, a investitori se plaše da će uska grla u snabdevanju pojačati inflatorni pritisak, a FED usporiti program podsticaja. Međutim, vrednosti akcija na američkim berzama porasle su na rekordno visok nivo nakon što su investitori shvatili da programi stimulacije neće uskoro nestati.

Izvor: Guardian

Osnovna inflacija, ne računajući cene hrane i energije, porasla je u maju na 3,8 odsto, što je najviši nivo od 1992. godine. Drugi zvanični podaci pokazali su da je broj inicijalnih zahteva za naknadu za nezaposlene pao na najniži nivo od početka pandemije.

Cene polovnih automobila i kamiona porasle su od aprila za 7,3 odsto, što predstavlja trećinu rasta inflacije. Cene polovnih vozila više su za 29,7 procenata nego pre godinu dana. Cene energije takođe su porasle, za 28,5 odsto na godišnjem nivou, dok je cena benzina veća za 56 procenata u odnosu na maj 2020. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...