u poslednjih mesec dana najviše su poskupele cene transporta

Inflacija u Srbiji dosegla 6,6 odsto na godišnjem nivou

SrbijaVesti

12.11.2021 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Inflacija u Srbiji dosegla 6,6 odsto na godišnjem nivou Inflacija u Srbiji dosegla 6,6 odsto na godišnjem nivou
Inflacija u Srbiji je porasla u oktobru za novih 0,9 odsto na mesečnom nivou, dok je na godišnjem dostigla 6,6 procenata, objavio je danas... Inflacija u Srbiji dosegla 6,6 odsto na godišnjem nivou

Inflacija u Srbiji je porasla u oktobru za novih 0,9 odsto na mesečnom nivou, dok je na godišnjem dostigla 6,6 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene su u oktobru porasle u odnosu na decembar 2020. godine za 6,4 odsto u proseku.

Prošlog meseca su, u poređenju sa septembrom, najviše poskupele cene transporta, za 1,8 odsto, odeće i obuće za 1,6 procenata, te hrane i bezalkoholnih pića za 1,3 odsto.

Rast cena na mesečnom nivou zabeležen je takođe u kategorijama: stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,9 odsto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za 0,6, restorani i hoteli i obrazovanje za po 0,5 procenata, alkoholna pića i duvan za 0,3, rekreacija i kultura za 0,2 i u grupama komunikacije i zdravstvo za po 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Prema podacima RZS u oktobru je hrana u Srbiji bila 10,6 odsto skuplja nego u istom mesecu prošle godine, pri čemu je meso poskupelo za 13 procenata, voće za 13,4, povrće za 22,6 odsto, dok su cene ulja i masti skočile za čak 23,6 procenata u proteklih 12 meseci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...