INSTRUKCIJA ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI Ovlašćena lica podižu novac građanima koji ne mogu lično da podignu novac

NovacSrbijaVesti

20.5.2020 11:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

INSTRUKCIJA ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI Ovlašćena lica podižu novac građanima koji ne mogu lično da podignu novac INSTRUKCIJA ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI Ovlašćena lica podižu novac građanima koji ne mogu lično da podignu novac
Građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga nisu u mogućnosti da lično podignu gotov novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra... INSTRUKCIJA ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI Ovlašćena lica podižu novac građanima koji ne mogu lično da podignu novac

Građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga nisu u mogućnosti da lično podignu gotov novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra sa posebnog namenskog računa u poslovnim prostorijama banaka i JP „Pošta Srbije“, omogućena je isplata novčanih sredstava s tog računa ovlašćenom licu u prostorijama banke, na osnovu jednokratnog punomoćja, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS).

Kako bi omogućila isplatu na navedeni način, NBS je 20. maja donela Instrukciju o načinu isplate jednokratne novčane pomoći punoletnim državljanima Republike Srbije sa posebnih namenskih računa.

U skladu sa ovom instrukcijom, banka je dužna da omogući isplatu novčanih sredstava s računa u prostorijama banke licu koje korisnik ovlasti, na osnovu jednokratnog punomoćja, za podizanje novčanih sredstava s računa korisnika.

Za korisnike – poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novčanim sredstvima jednokratne novčane pomoći, isplata se vrši ovlašćenom licu na osnovu uvida u javnu ispravu kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika. Prilikom isplate na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika.

Punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz Instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, i u tom slučaju punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

U cilju sprečavanja prevarnih radnji i zloupotreba, propisano je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti s korisnikom autentičnost ovog punomoćja, kao i kontakt podatke ovlašćenog lica (npr. pozivom broja telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke), navodi se u saopštenju NBS.

Instrukcija je objavljena na internet prezentaciji Narodne banke Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...