INVESTITORI OPTIMISTIČNI PREMA EVROPI Biraju „startne pozicije“ za period posle pandemije

InvesticijeNovacSvetVesti

25.11.2020 17:00 Autor: Marko Miladinović 0

INVESTITORI OPTIMISTIČNI PREMA EVROPI Biraju „startne pozicije“ za period posle pandemije INVESTITORI OPTIMISTIČNI PREMA EVROPI Biraju „startne pozicije“ za period posle pandemije
Britanska konsultantska kuća EY objavila je rezultate anketiranja 2020 Europe Attractiveness u kojem su učestvovali predstavnici velikih investitora i izvršni direktori međunarodnih kompanija. Za... INVESTITORI OPTIMISTIČNI PREMA EVROPI Biraju „startne pozicije“ za period posle pandemije

Britanska konsultantska kuća EY objavila je rezultate anketiranja 2020 Europe Attractiveness u kojem su učestvovali predstavnici velikih investitora i izvršni direktori međunarodnih kompanija.

Za razliku od sličnog ispitivanja iz aprila ove godine, direktori firmi ovaj put su pokazali generalno optimističan sentiment prema ulagačkim prilikama na evropskom kontinentu u narednom srednjeročnom periodu od tri godine.

Jedna polovina ispitanika tokom tog perioda očekuje povećanu volatilnost na evropskom tržištu, a druga smatra da će se biznis u najmanju ruku povratiti na nivoe ostvarene pre proglašenja pandemije.

Ipak, u zaključku studije EY napominje se da, kako bi se to ostvarilo, prvo moraju da budu ispunjeni preduslovi, poput povratka poverenja potrošača, pristupačnosti kapitala, ali i ubrzane digitalizacije finansijskih usluga.

Strani investitori posebno doživljavaju Evropu kao atraktivno tržište, iako očekuju smanjenje prikazanih profita na kraju ove i barem u prvoj polovini sledeće godine, što je i razumljivo s obzirom na situaciju. Njihovi prioriteti u narednoj godini nastaviće da obuhvataju smanjivanje troškova održavanja, pogotovo u lancima nabavke, kao i transformaciju na digitalno poslovanje.

Ipak, direktori vodećih svetskih kompanija kroz ovo anketiranje uputili su i kritiku evropskim finansijskim institucijama, smatrajući, većinom, da predviđeni paketi stimulativnih mera, kako na nivou Evropske unije, tako i u pojedinačnim državama, nisu adekvatni za pokretanje lokalnih privrednika u većem obimu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...