Centralne banke širom sveta okreću se zlatu u vreme inflacije

Irska posle devet godina pauze povećala zlatne rezerve

BankeNovacSvetVesti

2.12.2021 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Irska posle devet godina pauze povećala zlatne rezerve Irska posle devet godina pauze povećala zlatne rezerve
Irska centralna banka povećava svoje zlatne rezerve jer inflacija u evrozoni ide daleko ispred cilja Evropske centralne banke. Kupovina dve tone zlata poslednjih meseci... Irska posle devet godina pauze povećala zlatne rezerve

Irska centralna banka povećava svoje zlatne rezerve jer inflacija u evrozoni ide daleko ispred cilja Evropske centralne banke. Kupovina dve tone zlata poslednjih meseci okončala je više od decenije dug period mirovanja i nepromenjene količine plemenitog metala u trezorima banke.

Na pitanje o razlozima za kupovinu, portparol centralne banke je rekao da su transakcije sa zlatom „komercijalno osetljive i da se u ovom trenutku ne mogu dati dalji komentari“, prenosi Bloomberg.

Iako ova institucija nije navela razloge za povećanje svojih zaliha, guverner Gabrijel Maklauf (Gabriel Makhlouf) je prošle sedmice upozorio da kreatori politike ne mogu sebi priuštiti da miruju tokom inflacije.

Apetit centralnih bankara za zlatom je porastao u prvoj polovini godine, a globalne rezerve su porasle za 333,2 tone, to jest 39 odsto više od petogodišnjeg proseka, prema Svetskom savetu za zlato, koji je zabeležio snažne kupovine centralnih banaka Tajlanda, Mađarske i Brazila. Singapur je povećao svoje zlatne rezerve za oko 20 odsto ranije ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...