Brexit i pandemija promenili trgovinsku praksu Londona

Iščezava britanski izvoz hrane i pića u EU

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

18.6.2021 17:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Iščezava britanski izvoz hrane i pića u EU Iščezava britanski izvoz hrane i pića u EU
Britanski izvoz hrane i pića u Evropsku uniju opao je za dve milijarde funti u prvom kvartalu 2021. godine, a prodaja mlečnih proizvoda oslabila... Iščezava britanski izvoz hrane i pića u EU

Britanski izvoz hrane i pića u Evropsku uniju opao je za dve milijarde funti u prvom kvartalu 2021. godine, a prodaja mlečnih proizvoda oslabila je za 90 odsto, saopštila je HMRC, vladina služba za prihode i carine.

„Gubitak dve milijarde funti izvoza u EU je katastrofa za našu industriju i veoma je jasan pokazatelj razmera gubitaka sa kojima se proizvođači iz Velike Britanije dugoročno suočavaju zbog novih trgovinskih barijera sa EU“, rekao je Dominik Gaudi (Dominic Goudie) šef za međunarodnu trgovinu u britanskoj Federaciji hrane i pića, prenosi Guardian.

Procedure zbog Brexita i pandemije Covid-19 ključni su razlozi za pad izvoza i posledica su strukturnih problema zbog izlaska Velike Britanije iz EU, kako navodi HMRC. Gaudi je pozvao vladu da „prestane da prenaglašava“ predloge za pomoć izvoznicima da bi prestali da trguju sa EU.

Foto: Youtube screenshot

„Bilo kakav razlaz i izlazak iz asocijacije koja ima svoja pravila nosi sa sobom posledice zbog novog uspostavljanja granica. Trgovina hranom je birokratizovana, zbog visokih standarda bezbednosti, a Velika Britanija plaća cenu izlaska iz velikog tržišta. Nikoga ozbiljnog to nije iznenadilo“, rekao je za Biznis.rs Mahmut Bušatlija, savetnik za razvoj i investicije.

Sanitarne i fitosanitarne provere primenjuju se na sav izvoz hrane i pića koje ide u EU. Prema podacima HMRC izvoz sira manji je za dve trećine u poređenju sa 2020. godinom, izvoz viskija je manji za 32 odsto , čokolade za 37, a jagnjetine i ovčetine za 14 procenata.

Ukupan izvoz hrane i pića u Irsku opao je za 70,8 odsto na godišnjem nivou, izvoz u Španiju za 63, u Italiju za 61, a u Nemačku za 55 procenata. Šteta je dvosmerna, pa je tako uvoz vina iz EU u Veliku Britaniju opao za 20 odsto, voća za 15,7, a povrća za 13,9 procenata.

Izvor: Marklittler

Pad izvoza u EU, istovremeno je podigao prodaju britanske robe u ostatku sveta, koja sada čini više od 50 odsto celokupnog britanskog izvoza hrane i pića. Izvoz u Japan, Hong Kong i Južnu Koreju vratio se na nivo pre pandemije, a izvoz u Kinu porastao je za četvrtinu, vođen rastom prodaje svinjetine, viskija i biljnih ulja.

Prema rečima našeg sagovornika Londonu će biti potrebno vreme da uspostavi i obnovi trgovinske veze u svetu.

„Velika Britanija suvereno upravlja svojim odnosima na svetskom tržištu i sigurno je da će u tome napredovati. Jedan od prvih poteza posle Brexita bilo je uspostavljanje železničkog koridora sa Kinom. Roba iz Šangaja stiže u London za 14 dana, i obratno“, naveo je Bušatlija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...