ISPRAVLJENA DECENIJSKA GREŠKA Omogućeno uknjiženje stanova kupljenih od stambenih zadruga

IzdvajamoNekretnineNovacSrbijaVesti

19.6.2020 13:46 Autor: Ljiljana Begović 2

ISPRAVLJENA DECENIJSKA GREŠKA Omogućeno uknjiženje stanova kupljenih od stambenih zadruga ISPRAVLJENA DECENIJSKA GREŠKA Omogućeno uknjiženje stanova kupljenih od stambenih zadruga
Posle više decenija Republički geodetski zavod ispravio je grešku, po kojoj su pojedini stanari bili obespravljeni. Stanari, čiji se broj može meriti u hiljadama,... ISPRAVLJENA DECENIJSKA GREŠKA Omogućeno uknjiženje stanova kupljenih od stambenih zadruga

Posle više decenija Republički geodetski zavod ispravio je grešku, po kojoj su pojedini stanari bili obespravljeni. Stanari, čiji se broj može meriti u hiljadama, a koji već decenijama nemaju pravo uknjiženja vlasništva, jer njihovi stanovi nisu iz otkupa, konačno mogu da odahnu,  jer će njihovo vlasništvo biti registrovano.

Republički geodetski zavod saopštio je da sva lica koja su stanove kupovala na tržištu, neposredno od stambenih zadruga, zakon nije izričito prepoznao.

Zbog tehničkih razloga oni nisu mogli upisati pravo svojine za razliku od lica koja su otkupljivala stanove po povlašćenim uslovima u istim stambenim objektima. I jedni i drugi su imali ugovore kao pravni osnov za upis u katastar, ali je jednima taj upis omogućen zakonskim izuzetkom, a drugima nije.

Foto: Pexels.com

Na ovaj način, stvorila se situacija u kojoj su u istom objektu stanari iz otkupa dvostruko privilegovani u odnosu na kupce od zadruga. Prvi put prilikom kupovine jer je otkup po pravilu bio povlašćeni način sticanja (zbog odloženog otplaćivanja, a naročito u uslovima hiperinflacije), a drugi put prilikom upisa prava u katastar nepokretnosti.

Zato je RGZ zatražio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se ovaj veliki i višegodišnji problem reši, a ministarstvo je odmah reagovalo i vrlo brzo je dalo saglasnost i dozvolu da se ovi formalni propusti hitno isprave.

Tagovi
NEKRETNINE

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...