ISTIČE VREME ZA DOGOVOR O BREXITU Brisel ne veruje Londonu na reč

EUSvetVesti

12.10.2020 11:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

ISTIČE VREME ZA DOGOVOR O BREXITU Brisel ne veruje Londonu na reč ISTIČE VREME ZA DOGOVOR O BREXITU Brisel ne veruje Londonu na reč
Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) rekao je u nedelju u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je London spreman da napusti... ISTIČE VREME ZA DOGOVOR O BREXITU Brisel ne veruje Londonu na reč

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) rekao je u nedelju u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je London spreman da napusti Evropsku uniju pod „australijskim“ uslovima ukoliko ne može da se postigne dogovor o Brexitu.

Dan ranije Džonson je obavio sličan razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), prenose britanski mediji uz ocenu da je nekoliko dana uoči ključnog samita Velike Britanije i EU o budućim trgovinskim odnosima došlo do intenziviranja diplomatskih aktivnosti.

Džonson je naglasio da je dogovor poželjan ishod, ali da je spreman da na kraju godine, po isteku prelaznog perioda za Brexit, napusti EU pod uslovima „australijskog stila“, ukoliko bude potrebno. Obe strane su saglasne da treba da postignu dogovor u oktobru, kako bi osigurali dovoljno vremena za ratifikaciju.

Foto: Tanjug/AP

Australija ima sporazume sa EU u vezi sa trgovinom, ali još nema uspostavljen sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini, o čemu su započeti pregovori pre dve godine. Najveći deo trgovine između EU i Australije trenutno se obavlja prema pravilima Svetske trgovinske organizacije.

Saradnja EU i Australije šira je od trgovine, a uključuje razmenu bezbednosnih informacija, saradnju u oblastima spoljne politike, nuklearne energije i nauke, zajedničko upravljanje kriznim operacijama i humanitarnim pitanjima.

Prema navodima Tanjuga, koji se poziva na Financial Times, Makron i ostali lideri država EU insistiraće na strogim pravilima nadzora sprovođenja trgovinskih odnosa sa Velikom Britanijom, jer pokušaji britanskog premijera da uruši dogovor o Brexitu, svedoče da se Londonu ne može verovati na reč.

Foto: Tanjug/AP


Prema najavama iz diplomatskih krugova, evropski lideri zahtevaće na predstojećem samitu o Brexitu 15. oktobra u Briselu od glavnog evropskog pregovarača Mišela Barnijea (Michel Barnier) da se u svaki sporazum integrišu mehanizmi koji bi omogućili Briselu da preduzima hitne kaznene mere u slučaju da se britanska strana ne pridržava dogovora i krši obostrano prihvaćene obaveze.

Francuska i druge primorske države EU sa razvijenim privrednim ribolovom najavile su da se neće odreći dogovorenih kvota za ribarenje u britanskim teritorijalnim vodama. Ovo je značajno pitanje za Francusku u kojoj profesionalna udruženja privrednih ribolovaca imaju veliki politički uticaj.

S druge strane Velika Britanija želi da postigne dogovor sličan onom koji ima sa Norveškom, koja nije članica EU i s kojojm se svake godine iznova pregovara o kvotama. Britanski premijer izrazio je spremnost u razgovoru sa nemačkom kancelarkom da se postigne napredak u pregovorima sa EU i premoste „značajne razlike“ o određenim spornim pitanjima u vezi sa privrednim ribolovom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...