ISTORIJSKI PAD GLOBALNE TRGOVINE ZBOG PANDEMIJE Drugi talas epidemije može doneti još lošije stanje

BiznisSvetVesti

23.6.2020 13:36 Autor: Marija Jovanović 0

ISTORIJSKI PAD GLOBALNE TRGOVINE ZBOG PANDEMIJE Drugi talas epidemije može doneti još lošije stanje ISTORIJSKI PAD GLOBALNE TRGOVINE ZBOG PANDEMIJE Drugi talas epidemije može doneti još lošije stanje
Obim globalne trgovine u prvoj polovini 2020. godine naglo je pao na šta je uticala pandemija korona virusa. Da je strmoglav pad istorijski i... ISTORIJSKI PAD GLOBALNE TRGOVINE ZBOG PANDEMIJE Drugi talas epidemije može doneti još lošije stanje

Obim globalne trgovine u prvoj polovini 2020. godine naglo je pao na šta je uticala pandemija korona virusa. Da je strmoglav pad istorijski i brži nego ikada od kada se beleže podaci, potvrdila je i Svetska trgovinska organizacija (STO).

U poređenju sa prethodnom godinom, trgovina je u prvom kvartalu globalno smanjena za tri odsto, dok inicijalne procene za drugi kvartal ukazuju na godišnji pad od 18,5 odsto, navodi STO.

Foto: Youtube Printscreen

Pad trgovine koji sada vidimo je istorijskih razmera, zapravo, biće najoštriji zabeležni rekord. Međutim, ima jedna svetla tačka u svemu tome – moglo je biti i mnogo gore„, kazao je direktor STO Roberto Azevedo.

Prema njegovim rečima, kako bi se proizvodnja i trgovina oporavili u 2021. godini, fiskalna, monetarna i trgovinska politika moraće da se povuku u istom pravcu. Na oporavak trgovine negativno bi moglo da utiče izbijanje drugog talasa pandemije korona virusa, slabiji privredni rast od očekivanog, kao i širenje trgovinskih ograničenja u svetu, upozorava STO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...