IT GIGANTI BEŽE IZ SILICIJUMSKE DOLINE Tesla, Oracle i HP sele svoje poslovanje u Teksas

Hi-techLifestyleSvetVesti

15.12.2020 16:23 Autor: Marko Miladinović 1

IT GIGANTI BEŽE IZ SILICIJUMSKE DOLINE Tesla, Oracle i HP sele svoje poslovanje u Teksas IT GIGANTI BEŽE IZ SILICIJUMSKE DOLINE Tesla, Oracle i HP sele svoje poslovanje u Teksas
Pošto je prvo Ilon Mask (Elon Musk) prodao svoje privatno imanje u prestižnoj losanđeleskoj četvrti Bel Air, a onda i najavio izgradnju teksaškog pogona... IT GIGANTI BEŽE IZ SILICIJUMSKE DOLINE Tesla, Oracle i HP sele svoje poslovanje u Teksas

Pošto je prvo Ilon Mask (Elon Musk) prodao svoje privatno imanje u prestižnoj losanđeleskoj četvrti Bel Air, a onda i najavio izgradnju teksaškog pogona kompanije Tesla, namenjenog za 5.000 radnika na skoro 400.000 kvadratnih metara prostora, i drugi članovi bogatog društva iz Silicijumske doline najavili su svoje preseljenje  u okolinu grada Ostina.

Glavni grad Teksasa i njegov administrativni centar, iako ne toliko turistički popularan i veliki poput Dalasa ili Hjustona, već godinama pokušava da privuče velike IT kompanije i perspektivne startapove, državnim subvencijama, ali i – ljudskim resursima.

Čak 47 procenata radne populacije šireg područja Ostina predstavljaju osobe sa visokim stepenom stručne spreme, spremnih, barem u početnom periodu, da rade za manje plate nego njihove kolege od San Franciska pa do Los Anđelesa, duž kalifornijske obale poznate po nastanku tehnoloških super-kompanija.

Tokom ove godine čak 39 kompanija preselio je deo ili svoje celo poslovanje iz Silicijumske doline u Teksas.

Među njima je i jedan od tehnoloških pionira, Hewlett Packard Enterprises (HPE), koji od 1938. posluje iz Kalifornije. Sada HPE seli svoje sedište u Hjuston, gde već godinama ima razvojni hub.

Oracle takođe premešta svoje sedište u Teksas, u okolinu Ostina. Deo svog poslovanja će ipak ostaviti u kalifornijskom Redvudu.

Pored već pomenute Tesle, „Teksašani“ će postati i 8VC, FileTrail, DZS, QuestionPro, kao i izvršni direktor kompanije Dropbox, Dru Hjuston (Drew Houston).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...