podsticajni paket države od 53 miliona evra

Italija nudi banjski turizam za oporavak ekonomije

BiznisSvetTurizamVesti

13.8.2021 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Italija nudi banjski turizam za oporavak ekonomije Italija nudi banjski turizam za oporavak ekonomije
Italija nudi odmor u termalnim banjama u vrednosti do 200 evra odraslima širom zemlje u pokušaju da podrži sektor, koji je teško pogođen zdravstvenim... Italija nudi banjski turizam za oporavak ekonomije

Italija nudi odmor u termalnim banjama u vrednosti do 200 evra odraslima širom zemlje u pokušaju da podrži sektor, koji je teško pogođen zdravstvenim merama uvedenim zbog korona virusa.  Podsticajni paket, koji košta 53 miliona evra iz državnih sredstava, sproveden je uredbom ovog meseca.

„Teško je pronaći obrazloženje, osim učiniti uslugu vlasniku banje“, istakao je ekonomista i bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Karlo Kotareli (Carlo Cottarelli), koji je sada na čelu istraživačkog centra fokusiranog na javnu potrošnju. „Zašto trošiti novac?“ upitao je i ukazao na pomoć određenim banjskim centrima u finansijskim teškoćama, prenosi Politico.

Potrošačka organizacija Codacons kritikovala je ovaj predlog, tvrdeći da će paket pomoći najviše koristiti bogatim građanima,  kojima nije potreban državni novac da plate svoja putovanja u banju.

Zaposlena u jednom termalnom odmaralištu u severnoj Italiji istakla je da je već počela da prima pozive od ljudi koji traže više informacija o tome kako mogu unovčiti ovu ponudu. „Bonus za banju“, kako ga je nazvalo ministarstvo za ekonomski razvoj, planirala je prethodna izvršna vlast na čelu sa Đuzepe Konteom (Giuseppe Conte) prošlog leta, ali nije stupio na snagu jer Rim nikada nije postavio uslove za pristup.

Italijanski poslanici odlučili su da na proleće dopune raspoloživa sredstva sa dodatnih pet miliona evra, pre nego što je novu vladu, koju je vodio bivši evropski centralni bankar Mario Draghi (Mario Draghi), konačno sprovela planove.

U međuvremenu, vlada još mora da sastavi spisak akreditovanih termalnih odmarališta. Samo najbrži će uspeti da obezbede vaučere nakon što su najavljeni, a bonus je dostupan samo po principu „ko uzme prvi“.

Tokom parlamentarnog saslušanja u aprilu, udruženje koje predstavlja banjski sektor, napomenulo je da je potražnja za termalnim uslugama pala za više od 70 odsto zbog izbijanja korona virusa i pozvalo je na veću podršku vlade, piše Politico.

  • Anna

    15.8.2021 #1 Author

    Iskreno se nadam da će usoeti makar malo da stanu na noge. I da će ova akcija biti na obostrano zadovoljstvo- i gostiju i hotelijera u termama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...