MINISTRI TURIZMA G20 PODRŽALI UPOTREBU KOVID PASOŠA

Italija uvodi sertifikate za strane posetioce od sredine maja

BiznisEUSvetTurizamVesti

5.5.2021 12:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Italija uvodi sertifikate za strane posetioce od sredine maja Italija uvodi sertifikate za strane posetioce od sredine maja
Ministri turizma država G20 složili su se da podrže planove za upotrebu takozvanih kovid pasoša u pokušaju da izvuku industriju putovanja i turizam iz... Italija uvodi sertifikate za strane posetioce od sredine maja

Ministri turizma država G20 složili su se da podrže planove za upotrebu takozvanih kovid pasoša u pokušaju da izvuku industriju putovanja i turizam iz krize izazvane pandemijom. U nacrtu zaključka ministarskog zasedanja navedeno je da izgledi za turistički sektor ostaju „veoma neizvesni“.

Nakon vitruelnog sastanka u utorak, kojem je predsedavala Italija, njen ministar Masimo Garavalja (Massimo Garavaglia) naveo je da je obnavljanje normalnih aktivnosti u turizmu presudno za oporavak globalne ekonomije. Ministri su podržali napore za sigurnu mobilnost uz koordinaciju sa pojedinačnim inicijativama, uključujući digitalni zeleni sertifikat Evropske unije, prenosi Bloomberg.

Foto: Pixabay.com

Garavalja je izjavio da je zatražio od Brisela da što više ubrza uvođenje digitalnog zelenog sertifikata EU, jer će prema njegovim rečima, „turizam biti ključan za (ekonomski) oporavak kada pandemija bude poražena“.

Industrija putovanja i turizma jedan je od sektora najteže pogođenih ograničenjima aktivnosti zbog korona virusa. Njen doprinos globalnoj proizvodnji opao je za 49 procenata na 4.700 milijardi dolara u 2020. godini, prouzrokujući gubitak 62 miliona radnih mesta, prema podacima Svetskog saveta za putovanja i turizam. Potrošnja međunarodnih turista opala je za 69 odsto.

„Naglašavamo da je obnavljanje putovanja i turizma presudno za globalni ekonomski oporavak zbog direktnog i indirektnog ekonomskog uticaja koji ovaj sektor ima na druge industrije“, navedeno je u zaključcima ministarskog zasedanja, u kojima je navedeno da je pandemija prilika da se „oblikuje otporniji, održiviji i inkluzivniji sektor turizma“.

Tomas Barajs (Thomas Bareiss) zamenik nemačkog ministra ekonomije koji je učestvovao na virtuelnom skupu, rekao je da bi novi početak turizma nakon pandemije trebalo da se vodi principom „izgraditi bolje“. „Složili smo se da želimo otporniji, održiviji i sveobuhvatniji turistički sektor kako bismo bili bolje opremljeni za budućnost“, izjavio je Barajs.

Foto: Pixabay.com

Prema predlogu Evropske komisije, države članice EU ponovo će u junu otvoriti granice za putnike iz zemalja sa relativno niskom stopom zaraze, kao i za one koji su u potpunosti vakcinisani autorizovanim vakcinama protiv Covid-19, najmanje dve nedelje pre putovanja.

Premijer Italije Mario Dragi (Mario Draghi) pozvao je u utorak inostrane turiste da rezervišu letnje odmore u Italiji, rekavši da je predviđeno uvođenje putnih sertifikata od sredine maja, ranije nego u većem delu ostatka EU.
Dragi je istakao da je potrebno obezbediti jasna i jednostavna pravila kako bi se osiguralo da turisti mogu ponovo slobodno putovati nakon pandemije korona virusa. Italija generiše oko 13 odsto svoje ekonomske proizvodnje od turizma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...