Iako jos uvek nema pune saglasnosti među frilenserima Vlada presekla

Izmene zakona kojim se rešava status radnika na internetu u Parlamentu

Firme u fokusuPoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

2.4.2021 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izmene zakona kojim se rešava status radnika na internetu u Parlamentu Izmene zakona kojim se rešava status radnika na internetu u Parlamentu
Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak, kroz izmene zakonskih propisa, predlog za novi način oporezivanja frilensera. Da bi predlog zakona zaživeo mora... Izmene zakona kojim se rešava status radnika na internetu u Parlamentu

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak, kroz izmene zakonskih propisa, predlog za novi način oporezivanja frilensera. Da bi predlog zakona zaživeo mora da prođe i skupštinsku proceduru. Suština je da će frilenserima neoporezivi iznos prihoda biti jednak mesečnom minimalcu od 32.000 dinara. To, na godišnjem nivou iznosi 384.000 dinara.

Usvojenim Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak utvrđuje se visina normiranih troškova po osnovu prihoda od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem, saopštila je Vlada Srbije.

Poreska prijava se podnosi u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su prihodi ostvareni.

„Uvedenim izmenama, po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem, a koji su ostvareni u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine, porez se utvrđuje rešenjem poreskog organa ukoliko nije nastupila zastarelost utvrđivanja poreske obaveze, ako nije pravosnažno okončan postupak utvrđivanja poreske obaveze i ako nije pre stupanja na snagu ovog zakona plaćena poreska obaveza“, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako se dodaje, novim zakonskim rešenjem ne plaća se porez na dohodak građana na navedene prihode ostvarene u kalendarskoj godini u visini do 384.000 dinara godišnje, a deo prihoda koji je iznad tog iznosa umanjuje se za normirane troškove od 43 odsto od ostvarenih prihoda.

„Poreska obaveza po osnovu navedenih prihoda plaća se na 120 jednakih mesečnih iznosa. Odredbe zakona primenjivaće se od 1. oktobra 2021. godine, osim odredbe koja se odnosi na prihode ostvarene u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine na koje se porez plaća samooporezivanjem, koja će se primenjivati od dana stupanja na snagu zakona“, navodi Vlada Srbije.

Na sednici je, ističe se, usvojen i Predlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim se precizira utvrđivanje i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje po osnovu ugovorene naknade koja je ostvarena u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. septembra 2021. godine, od lica koje prilikom isplate naknade nije obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa.

Doprinosi se utvrđuju rešenjem poreskog organa i plaćaju saglasno odredbama zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje odredbe se odnose na poreski tretman ugovorene naknade ostvarene u periodu počev od 1. januara 2015. godine zaključno sa 30. septembrom 2021. godine na koju se porez plaća samooporezivanjem.

Podsetimo, Vlada Srbije je ranije saopštila da su prihvaćeni predlozi Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije koji su se sastali sa premijerkom Anom Brnabić da bi razgovarali o rešenju problema oporezivanja frilensera. Premijerka se odvojeno 30. marta sastala sa dva Udruženja odnosno predstavnika frilensera u Srbiji.

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije prihvatilo je tada predlog Vlade, dok Udruženje radnika na internetu (URI) koji su od početka pregovarali sa Vladom i nadležnim ministarstvima odbili novi predlog jer smatraju da su im budući nameti preveliki da bi mogli da nastave sa radom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...