Cene određuje potražnja, pa se u užim gradskim zonama kreću do 200 evra

Iznajmljivanje garažnih mesta u Beogradu može biti isplativ biznis

AutomobiliInvesticijeLifestyleNovacSrbijaVesti

10.3.2021 09:07 Autor: Ljiljana Begović 2

Iznajmljivanje garažnih mesta u Beogradu može biti isplativ biznis Iznajmljivanje garažnih mesta u Beogradu može biti isplativ biznis
Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za poslednji kvartal 2020. godine zabeleženo je povećanje broja prometovanih garažnih prostora za 17,7 procenata u odnosu na... Iznajmljivanje garažnih mesta u Beogradu može biti isplativ biznis

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za poslednji kvartal 2020. godine zabeleženo je povećanje broja prometovanih garažnih prostora za 17,7 procenata u odnosu na treći kvartal. Po gradovima, porast prometa garažnih prostora zabeležen je u Novom Sadu 26,2 odsto, Nišu 28,6 odsto i Beogradu 16,2 procenta, pokazuju rezultati analize.

S obzirom na problem sa parkiranjem u Beogradu od iznajmljivanja garaža stvoren je i unosan biznis.

Već godinama u određenim beogradskim opštinama vlada ogromna tražnja za garažnim mestima, iz tog razloga u glavnom gradu postoje razlike u cenama. Da biste iznajmili garažu na Vračaru trebalo bi da izdvojite možda i duplo više nego na primer za garažno mesto u Mirijevu.

“Cene pre svega zavise od tržišne krive i odnosa ponude i potražnje. U onim krajevima grada gde je tražnja velika i veća od ponude, tu su cene garaža iznad proseka na tržištu. Ovakva situacija je pre svega u centralnim opštinama kao što su Stari grad, Vračar, uži deo Palilule i Novi Beograd. U ovim opštinima cene se kreću u rasponu od 100 – 200 evra za mesečni zakup.  Što se tiče jeftinijih varijanti, možemo govoriti o Mirijevu, Rakovici, Bežaniji, Krnjači, i tu se cene kreću do 80 evra, odnosno prosečna cena iznosi 50 evra”, kaže za Biznis.rs Miloš Mitić, izvršni direktor agencije Cityexpert.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Naš sagovornik smatra da odgovor na pitanje da li se više isplati kupiti ili iznajmiti garažu u Beogradu, mora se sagledati nekoliko strana, odnosno okolnosti.

“Odgovor pre svega zavisi od toga da li biste kupovinu garaže finansirali iz kredita ili iz sopstvenih sredstava i naravno od postignute cene. Ukoliko bi to bila kupovina preko kredita treba uračunati i troškove kamate. Ali ako kupujete stan, preporuka je svakako da kupite i garažu, bez obzira da li se radi o kupovini stana kao investiciji ili za život”, navodi Mitić.

Treba imati u vidu da će se i stan lakše dati u zakup ukoliko imate garažno mesto i odmah je primamljiviji potencijalnim zakupcima ukoliko ga kupujete za život.

“Svakako se više isplati kupiti nego rentirati na više godina. Naravno, ako rentirate stan i ne kupujete, ako niste vezani za kraj i ne znate koliko dugo ćete ostati u tom kraju ili opštini, savet je da u tom slučaju rentate garažu”, savetuje izvršni director agencije Cityexpert.

Foto:Pixabay.com

Kada je reč o prodaji garaža, mnogo je veća ponuda nego za njihovo rentiranje.

Najveći broj garaža za prodaju u prestonici nalazi se na Zvezdari i Vračaru, na potezu od Cvetkove pijace do Crvenog krsta, kao i na Novom Beogradu.

“Kada je reč o kupovini, tu ponovo cenovne rangove možemo sagledati kroz prizmu odnosa ponude i tražnje. Tako da se cene kreću u centralnim opštinama u rasponu od 15.000 evra pa do, u nekim ekstremima, i 30.000 evra, ako govorimo o garaži, ako pričamo o parking mestu, cene idu do 10.000 evra. U opštinama koje su udaljenije od centra, cene se kreću u rasponu od 4.000 do 10.000 evra za garažna mesta, i do 5.000 evra za parking mesta. Naravno, ovo zavisi i od vrste garaže, pa su garaže, takozvane ‘klackalice’, zbog svoje strukture jeftinije od standarnih garaža”, zaključuje Miloš Mitić.

  • Marta

    2.11.2021 #1 Author

    Garaze se izdaju brze nego stanovi

    Odgovori

  • JOVANA

    26.4.2022 #2 Author

    Cene garaza u centru grada znaju da budu u visini kao garsonjera…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...