Neprijatna iznenađenja za turiste koji žele usluge rent-a-car agencija

Iznajmljivanje vozila drastično poskupelo

BiznisEUInfrastrukturaTurizamVesti

22.5.2021 16:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Iznajmljivanje vozila drastično poskupelo Iznajmljivanje vozila drastično poskupelo
Nemački turisti koji su, odmah nakon otvaranja granica, stigli na špansku Majorku doživeli su prilično neprijatno iznenađenje kada su poželeli da iznajme automobil. Mala... Iznajmljivanje vozila drastično poskupelo

Nemački turisti koji su, odmah nakon otvaranja granica, stigli na špansku Majorku doživeli su prilično neprijatno iznenađenje kada su poželeli da iznajme automobil. Mala vozila koja su ranije, u maju, mogla da se iznajme za 250 evra na dve nedelje, sada kod pojedinih rent-a-car agencija koštaju i hiljadu evra. Prema nemačkom portalu koji poredi cene rent-a-cara (billiger-mietwagen.de), za dolazeći vrhunac sezone u julu i avgustu su cene u Grčkoj porasle za 170 odsto, a u Španiji za 120 odsto. Slično je u turističkim regionima Italije, Francuske ili Portugalije, piše DW.

„Ponuda i potražnja, to je prosto“, kaže na to hladno Antonio Masferer koji na Majorki vodi udruženje agencija koje iznajmljuju automobile. Slično kaže Erih Sikst, šef agencije Sikst, jedne od najvećih u Evropi: „Ići ćemo sa cenama koliko god nam dozvoljava tržište i koliko možemo da opravdamo pred mušterijama.“

Ovom, drastičnom poskupljenju usluga doprinela je kriza zbog pandemije korona virusa. Naime, dramatičan pad potražnje za najmom vozila tokom pandemije naterao je ponuđače da drastično smanje flotu. Tako je Sikst početkom godine raspolagao sa 93.000 vozila naspram 131.000 , godinu dana pre. Europcar je smanjio flotu sa 293.000 na 187.000, a Avis sa 607.000 na 412.000.

„Zbog ekonomski loše prošle sezone, ove godine je bilo teško oceniti da li će posao krenuti nabolje“, rekao je za lokalni list Ramon Rojs, šef udruženja malih ponuđača automobila na Majorki. Prema podacima tog udruženja, na ostrvu sada mušterije čeka tek 30.000 vozila – pre pandemije bilo ih je 100.0 Veoma je teško na brzinu i poručiti veći broj vozila. Ne samo jer manji ponuđači za to nemaju kapitala, već i zato što proizvodnja automobila ide sporije zbog manjka čipova.

„Čak i ako bi ponuđači želeli, često ne mogu brzo da ponovo povećaju flote“, kaže Frider Behtel, stručnjak portala billiger-mietwagen.de. On ne očekuje pad cena tokom leta već, možda, tek od jeseni.

Upućeni kažu da više ne treba očekivati da cene ikada više padnu na nivo pre pandemije. Jer, ova branša odavno pati od pogubne konkurencije i damping-cena što firme vodi u dugove. Čuvena firma Herc– ranije broj dva u SAD na polju iznajmljivanja vozila – prošle godine je prvo otpustila 20.000 ljudi, a onda otišla u bankrot.

Upravo je Majorka bila poznata kao mesto gde se automobil može jeftino unajmiti, ali se onda mušterijama dodaju u cenu i relativno skupa osiguranja i dodatna oprema poput navigacije, sedišta za decu i slično.

 „Sada su sasvim sa tržišta nestale damping-cene kod kojih se onda mušterije stave pod pritisak dodatnim uslugama. Cene su sada postale poštenije“,  kaže Behtel.

Tagovi
BIZNIS

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...