Posledice korona krize i nedovoljno reformisanog tržišta

Iznos stranih investicija u Bosni pao za 34 odsto

RegionVesti

28.6.2021 12:14 Autor: Marko Miladinović 1

Iznos stranih investicija u Bosni pao za 34 odsto Iznos stranih investicija u Bosni pao za 34 odsto
Strane direktne investicije u Bosni i Hercegovini iznosile su u periodu januar-septembar 2020. godine 487,3 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 249,1 milion evra, što je... Iznos stranih investicija u Bosni pao za 34 odsto

Strane direktne investicije u Bosni i Hercegovini iznosile su u periodu januar-septembar 2020. godine 487,3 miliona konvertibilnih maraka, odnosno 249,1 milion evra, što je pad od 34 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, prema podacima Centralne banke BiH.

Iz Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) ističu da je pandemija korona virusa neminovno doprinela padu priliva stranih ulaganja.

„Najavljeni projekti za ulaganja u 2020. godini odgođeni su za naredni period, a i započeti projekti su stopirani izvesno vreme. Takođe, pronalazak novih investitora značajno je ograničen zbog smanjenih privrednih dešavanja u inostranstvu, te ograničenja putovanja“, rekli su nadležni u FIPA, prenosi Biznisinfo.ba.

Dodali su pri tome da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama.

U FIPA kažu da je pred BiH i dalje još mnogo posla u pogledu poboljšanja poslovnog ambijenta – počev od pojednostavljivanja registracije privrednih subjekata, oblasti privrednih sporova, radno-pravnog zakonodavstva, preko oblasti poreza i carina, oblasti izdavanja različitih dozvola, fiskalnih i parafiskalnih nameta, elektronskog poslovanja i elektronskog potpisa, boravka i zapošljavanja stranaca, itd.

  • Milovan94

    28.6.2021 #1 Author

    Strašno. Posledice korone tek će biti vidljivije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...