Dogovoreno I povećanje izvoza u sporni deo Palestine

Izrael je prodao rekordnu količinu vode Jordanu

SvetVesti

11.7.2021 13:01 Autor: Marko Miladinović 0

Izrael je prodao rekordnu količinu vode Jordanu Izrael je prodao rekordnu količinu vode Jordanu
Izrael i Jordan postigli su važan sporazum o distribuciji vode, po kome će prodati 50 miliona kubnih metara vode svom susedu godišnje. Do sada... Izrael je prodao rekordnu količinu vode Jordanu

Izrael i Jordan postigli su važan sporazum o distribuciji vode, po kome će prodati 50 miliona kubnih metara vode svom susedu godišnje.

Do sada Izrael na godišnjem nivou nije izvezao više od deset miliona kubnih metara vode, a s druge strane Jordanu još uvek nedostaje 500 miliona kubnih metara vode za period od 12 meseci. Sporazum dve zemlje ukazuje na poboljšanje odnosa koji su bili napeti tokom vlade Benjamina Netanjahu (Benjamin Netanyahu).

Izraelski zvanični krugovi ističu da je Jordan godišnje primao 30 miliona kubnih metara prema mirovnom sporazumu iz 1994. godine, piše Spiegel, a prenosi Finance.si.

Jordan se trenutno suočava sa jednim od najgorih sušnih perioda u svojoj istoriji. Izrael, koji sam po sebi nema ogromne količine vode za piće, vodeća je zemlja u desalinizaciji morske vode.

Istovremeno, dve zemlje su se dogovorile da značajno povećaju jordanski izvoz na Zapadnu obalu Palestine. Gornja granica izvoza na Zapadnu obalu, teritoriju koju je Izrael okupirao od 1967. godine, povećaće se sa oko 160 na 700 miliona dolara godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...