IZRAELCI NE ODUSTAJU OD MOSTARSKE FABRIKE ALUMINIJUMA Akcionari ipak prihvatili ponudu o zakupu

InvesticijeRegionVesti

6.4.2020 14:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

IZRAELCI NE ODUSTAJU OD MOSTARSKE FABRIKE ALUMINIJUMA Akcionari ipak prihvatili ponudu o zakupu IZRAELCI NE ODUSTAJU OD MOSTARSKE FABRIKE ALUMINIJUMA Akcionari ipak prihvatili ponudu o zakupu
Skupština akcionara mostarskog preduzeća “Aluminij” prihvatila je u ponedeljak ugovor o zakupu koji je ponudio kinesko-izraelski konzorcijum “Abraham Group”, nakon što su pre malo... IZRAELCI NE ODUSTAJU OD MOSTARSKE FABRIKE ALUMINIJUMA Akcionari ipak prihvatili ponudu o zakupu

Skupština akcionara mostarskog preduzeća “Aluminij” prihvatila je u ponedeljak ugovor o zakupu koji je ponudio kinesko-izraelski konzorcijum “Abraham Group”, nakon što su pre malo više od mesec dana, zajedno sa Vladom Federacije BIH, odbili prvobitnu ponudu ove poslovne grupacije.

Vlada Federacije BiH i Skupština deoničara odbili su ponuđeni ugovor “Abraham Group”, na čijem čelu je izraelska “M.T. Abraham group”, zbog specijalnih zahteva i niske cene zakupa koje je predložio ovaj konzorcijum. Vlada FBiH je tada navela niz proceduralnih razloga, ali i činjenicu da je “Abraham Group” tražila besplatnu električnu energiju, ključnu sirovinu za proizvodnju aluminijuma, na period od pet godina. Mali deoniočari su kao razlog odbijanja istakli predlog da mesečni najam dela fabrike iznosi svega 15.000 evra.

Proizvodni pogoni mostarskog “Aluminija” zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je preduzeće isključeno sa električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja prošle godine svih 900 radnika dobilo je otpremnine i rešenja o prestanku radnog odnosa, prenose mediji iz BiH.

Skupština akcionara je prihvatila ponudu većinom glasova, a protiv je bio samo predstavnik malih deoničara Zlatko Topić. „Godinama upozoravamo da će ‘Aluminij’ i naše, kao i državne dionice biti poklonjene bez pare i dinara… Skupština je sazvana samo da bi se zadovoljili nalogodavci i kompanija poklonila lobijima čiji kapital iznosi 2.000 konvertibilnih maraka. Ne možemo da razumemo dve vlade, Vladu FBiH i Vladu Republike Hrvatske koje su nasele na prevaru u kojoj će država biti pokradena za više od 500 miliona maraka“, rekao je Topić.

On je upitao u skladu sa kojim zakonom je prihvaćena ponuda, uz tvrdnju da je odluka protivna važećim zakonima, prenose nezavisne.com. „Zbog toga ćemo, ako već Vlada ne pokrene kaznenu odgovornost, podneti krivične prijave i tužbe protiv svih počinitelja ovog dela“, dodao je Topić.

Pre dve nedelje, tačnije 23. marta, Vlada Federacije BiH dala je saglasnost za najam ovog mostarskog preduzeća strateškom partneru “M.T. Abraham group”, navodeći da je ovaj kinesko-izraelski konzorcijum ispoštovao sve primedbe i preporuke koje je vlada ranije uputila. Federalna ministarka finansija Jelka Milićević rekla je tada da su date garancije za nastavak rada i zapošljavanje radnika, kao i za redovnu isplatu zarada.

Tagovi
BIH REGION

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...