kompanija iz Abu Dabija kupila deo "Tamara"

Izraelci prodali udeo u gasnom polju za više od milijardu dolara

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

3.9.2021 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izraelci prodali udeo u gasnom polju za više od milijardu dolara Izraelci prodali udeo u gasnom polju za više od milijardu dolara
Izraelska energetska kompanija Delek Drilling prodala je kompaniji Mubadala Petroleum iz Abu Dabija preostalih 22 odsto udela u istočno-mediteranskom gasnom polju Tamar, za više... Izraelci prodali udeo u gasnom polju za više od milijardu dolara

Izraelska energetska kompanija Delek Drilling prodala je kompaniji Mubadala Petroleum iz Abu Dabija preostalih 22 odsto udela u istočno-mediteranskom gasnom polju Tamar, za više od milijardu dolara, objavila je izraelska firma.

Polje Tamar, otkriveno 2009. godine na kojem je proizvodnja gasa počela 2013. godine, jedan je od primarnih izraelskih izvora energije, zajedno sa gasnim poljem Levijatan, koje se takođe nalazi blizu izraelske obale.

Delek Drilling je imao obavezu da proda svoj udeo u gasnom polju Tamar, shodno Gasnoj strategiji koju je izraelska vlada donela 2015. godine, kako bi privukla nove operatere i investitore i povećala konkurenciju u sektoru gasa, prenosi Tanjug.

Drugi partneri u projektu Tamar su američki Chevron sa udelom od 25 odsto, mešovita američko-izraelska firma Isramco (28,7 odsto), Delekova ćerka-kompanija Tamar Petroleum (16,7 procenata), izraelski Dor Gas (četiri odsto) i američki Everest (3,5%).

Delek Drilling takođe drži 45,3 odsto udela u gasnom polju Levijatan, jednom od najvećih svetskih nalazišta prirodnog gasa, čije se rezerve procenjuju na približno 649 milijardi kubnih metara prirodnog gasa i blizu 41 milion barela kondenzata.

Tagovi
GAS U FOKUSU

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...