IZUZETNO DOBRA POKRIVENOST 4G MREŽOM U SRBIJI Za izgradnju 5G mreže poštovaće se svi ekološki propisi

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

17.12.2020 15:37 Autor: Marko Miladinović 2

IZUZETNO DOBRA POKRIVENOST 4G MREŽOM U SRBIJI Za izgradnju 5G mreže poštovaće se svi ekološki propisi IZUZETNO DOBRA POKRIVENOST 4G MREŽOM U SRBIJI Za izgradnju 5G mreže poštovaće se svi ekološki propisi
Predstavnici najvećih mobilnih operatera u Srbiji složili su se da su ulaganja države u razvoj 4G mreže u ruralnim predelima kvalitetna i ocenili da... IZUZETNO DOBRA POKRIVENOST 4G MREŽOM U SRBIJI Za izgradnju 5G mreže poštovaće se svi ekološki propisi

Predstavnici najvećih mobilnih operatera u Srbiji složili su se da su ulaganja države u razvoj 4G mreže u ruralnim predelima kvalitetna i ocenili da bi vreme do aukcije za 5G mreže, koja se očekuje krajem sledeće ili početkom 2022. Godine, trebalo iskoristiti da se prilagodi postojeća regulativa.

Na petoj Digitalnoj konferenciji koju je održalo Udruženje italijanskih industrijalaca „Konfindustrija Srbija“ predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, RATEL, kao i kompanija Telekom, Telenor i VIP, konstatovali su da je srpska telekom industrija dobro podnela porast saobraćaja u vreme pandemije, koji je na početku krize skočio i dva do tri puta.

Pomoćnik ministra Milan Dobrijević ocenio je da su svi operatori pritisak povećanja saobraćaja, koji se kasnije u pandemiji ustalio na 50 odsto povećanja, podneli odlično što je omogućilo da se nastavi poslovanje, učenje i privređivanje, koliko je to moguće.

On je istakao da je nova realnost dodatno osnažila shvatanje da je pristup internetu osnovno pravo svih građana i podsetio da u Srbiji 4G mreža pokriva 96-99 procenata domaćinstava, što je više nego u nekim zemljama EU.

Istraživanja od pre godnu dana su utvrdila da u Srbiji 12 odsto domaćinstava, najčešće u ruralnim područjima, nema odgovarajući fiksni pristup internetu, pa je ministarstvo preko podsticaja ponudilo operatorima zajedničku izgradnju da bi 2025. godine i u najudaljenijim krajevima Srbije internet bio dostupan za tv program i učenje.

Dobrijević je ocenio da će prvi rezultat biti vidljivi već u 2022. godini, kada će internet preko širokopojasne mreže stići do 600 naselja, odnosno oko 90.000 domaćinstava.

Foto: Pixabay.com

Predstavnici operatora mobilne mreže pohvalili su državne podsticaje za razvoj mreže u ruralnim sredinama, a Marko Jović iz kompanije VIP apelovao je da se više koriste i potencijali mreža Elektroprivrede i Železnice koji bi se komercijalno ustupali.

Borko Crnogorac iz Telekoma naglasio je da je do sada ta kompanija ulagala u širenje mreže i po udaljenim krajevima Srbije, i dodao da sada država po prvi put daje direktnu podršku kao suinvestitor.

On je naglasio da je pandemija uticala na to da su sada ruralne lokacije postale tražene za život, a vrednost im, između ostalog, podiže i kvalitetan internet jer se može raditi od kuće. Crnogorac je naglasio da će Telekom do kraja ove godine optičkom mrežom doći do oko 750.000 domaćinstava u Srbiji.

Tehnički direktor RATEL Dragoljub Stefanović saradnju sa operatorima tokom pandemije ocenio je kao izuzetno dobru i dodao da su oni u poređenju sa drugim evropskim državama odreagovali natprosečno dobro na pandemiju.

Učesnici diskusije složili su se da je odlaganje aukcije za izgradnju 5G mreže u Srbiji očekivano. Pojedini učesnici telekom industrije su se založili da vreme do kraja sledeće ili početka 2022. godine, kada će biti aukcija, država iskoristi da promeni deo regulative i oko gustine mreže i zračenja, kao i propise u zaštiti životne sredine. Izgradnja 5G mreže u Srbiji potrajaće nekoliko godina, u skladu sa razvojem potreba privrede gde se glavne dobrobiti ove mreže i očekuju, a prve koristi mogle bi se očekivati u efikasnijoj poljoprivredi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...