IZVOR TOPLOTE IZ PLAFONA Gradi se prva zgrada u Srbiji sa betonskim sistemom grejanja

BiznisInfrastrukturaInovacijePreduzetnikSrbijaVesti

20.1.2021 10:54 Autor: Julijana Vincan 1

IZVOR TOPLOTE IZ PLAFONA Gradi se prva zgrada u Srbiji sa betonskim sistemom grejanja IZVOR TOPLOTE IZ PLAFONA Gradi se prva zgrada u Srbiji sa betonskim sistemom grejanja
U Bečeju će u februaru ili martu početi izgradnja stambene zgrade sa 17 stanova u kojima će se na plafonima postavljati paneli direktno na... IZVOR TOPLOTE IZ PLAFONA Gradi se prva zgrada u Srbiji sa betonskim sistemom grejanja

U Bečeju će u februaru ili martu početi izgradnja stambene zgrade sa 17 stanova u kojima će se na plafonima postavljati paneli direktno na oplatu betonske ploče. Biće to prva zgrada u Srbiji u kojoj će biti ugrađen aktivan betonski sistem za hlađenje i grejanje, izjavio je direktor Totprometa, Zoltan Tot.

„Izvor toplote dolaziće direktno s plafona pa u stanovima neće biti radijatora, a ni klima uređaja koji stvaraju prašinu, duvaju hladan vazduh na ukućane i vlasnicima stvaraju troškove održavanja“, ističe Tot za Dnevnik.

On objašnjava da će toplotne pumpe na struju biti postavljene u podrumu zgrade, i da će sistem biti automatizovan pa će vlasnici stanova pritiskom na dugme iz svojih domova regulisati toplotu i na osnovu potrošenog energenta plaćati mesečne račune.

Cevovod
Foto: Unsplash.com

„Ušteda energije biće 25 odsto“, kaže Tot, ali navodi da ne može da kaže koliko će novčano biti manji mesečni računi za grejanje.

„Grejna tela emitovaće toplotu direktno s plafona i ta toplota će grejati zidove i pod, a ne vazduh. Tako će se štedeti energija, jer se topli vazduh neće skupljati blizu plafona, kao kod radijatora, već će se stvoriti ujednačena temperature u celom prostoru. Prednost nije samo u uštedi energije već i u prostoru, jer, pogotovo u malim stanovima, i radijatori zauzimaju mesto. Bitno je navesti i to da sistem ne proizvodi buku već je nečujan“, objašnjava.

Takva rešenja zagrevanja stanova, ističe Tot, u svetu se odavno koriste pa se u novoj stanogradnji u inostranstvu radijatori ne ugrađuju duže od tri decenije.

„Naše stanovništvo o tome malo zna, ali ljudi koji su živeli van imaju iskustva i dosta znaju o takvim sistemima pa prilikom izgradnje porodičnih kuća žele da im toplota dolazi baš s plafona“, dodaje on.

Građevina

Ugradnja oko 40 evra po kvadratu

Tot smatra da je zabluda da je ugradnja aktivnog betonskog sistema za grejanje i hlađenje skuplja u odnosu na druga rešenja.

„Sistem donosi dugoročnu uštedu jer se kao energent koristi industrijska struja koja je jeftinija od elektične energije koju plaćaju domaćinstva“, pojašnjava on.

Prema njegovim rečima, u starijim stambenim zgradama ugradnja takvog sistema košta oko 40 evra po kvadratu, a u tu cenu ulaze paneli, automatika i ugradnja.

  • Crni Gruja

    28.1.2021 #1 Author

    Beograđani su skromni pa se ne hvale da taj sistem postoji u hiljadama izgrađenih stambenjaka. A da je najkomforniji sistem- apsolutno!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...