POSLEDICE PANDEMIJE NA VOJNU INDUSTRIJU

Izvoz francuskog oružja prošle godine opao za 41 odsto

EUVesti

3.6.2021 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izvoz francuskog oružja prošle godine opao za 41 odsto Izvoz francuskog oružja prošle godine opao za 41 odsto
Ugovorima o naoružanju vrednim 4,3 milijarde evra, Francuska je smanjila izvoz oružja za 41 odsto u 2020. godini, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane, koje... Izvoz francuskog oružja prošle godine opao za 41 odsto

Ugovorima o naoružanju vrednim 4,3 milijarde evra, Francuska je smanjila izvoz oružja za 41 odsto u 2020. godini, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane, koje za to krivi pandemiju Covid-19 i nedostatak velikih ugovora.

U 2020. godini porudžbine su vredele 4,9 milijardi evra u poređenju sa 8,3 milijarde evra prethodne godine. Najveći klijenti bili su Saudijska Arabija (704 miliona evra), SAD (434 miliona evra) i Maroko (426 miliona evra), prenosi RFI.

Podaci o prodaji bili su niži nego u 2019. godini zbog „ograničenja povezanih sa globalnom zdravstvenom krizom, koja je pomerila realizaciju poslova na 2021, navedeno je u izveštaju. Ministarstvo je navelo da pad prodaje „ne odražava osnovni trend“ s obzirom na to da su nedavno potpisani veliki kupoprodajni ugovori za mlazne avione Rafale u Egiptu (30 aviona vrednih četiri milijarde evra), Grčkoj (18 aviona, uključujući 12 polovnih) i Hrvatskoj (12 korišćenih Rafale).

Francuski izvoz naoružanja već je zabeležio pad od 8,6 procenata u 2019. godini, usled obimne prodaje borbenih aviona Rafale Egiptu, Indiji i Kataru. Drugu godinu za redom Evropa predstavlja glavno francusko tržište naoružanja sa 25 odsto prodaje (15 procenata za zemlje EU i 10 procenata za ostale evropske kupce), a Velika Britanija i Grčka su među šest najboljih francuskih kupaca. Na zonu Bliskog istoka ide 24 odsto porudžbina, a na azijsko-pacifički region još 22 odsto ili „nešto veći udeo u poslednje tri godine“, dok na Afričko tržište odlazi 16 procenata ukupnih porudžbina.

Prodaja francuskog oružja Saudijskoj Arabiji i dalje predstavlja problem koji zabrinjava nevladine organizacije. Krajem prošle godine nekoliko grupa za zaštitu ljudskih prava izdalo je zajedničko saopštenje za štampu, rekavši da je parlamentarna kontrola „ključna jer se pokazalo da je prodaja francuskog oružja odgovorna za određena ozbiljna kršenja humanitarnog zakona, posebno u Jemenu (gde Saudijska Arabija vodi rat) i gde ta kršenja imaju dramatične posledice po civilno stanovništvo “.

U decembru 2018. godine, Odbor za spoljne poslove francuskog parlamenta uspostavio je misiju za utvrđivanje činjenica o kontroli izvoza oružja, na čijem su čelu poslanici Mišel Tabaro (Michele Tabarot) i Žak Mer (Jacques Maire) kao rezultat negativnog javnog mnjenja i mobilizacije nevladinih organizacija protiv francuske prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...