izvoz gvožđa i čelika u vrednosti od 21,1 milion evra

Izvoz metalskog sektora BiH porastao 45 odsto u prvom polugodistu

RegionVesti

20.8.2021 13:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvoz metalskog sektora BiH porastao 45 odsto u prvom polugodistu Izvoz metalskog sektora BiH porastao 45 odsto u prvom polugodistu
Izvoz metalskog sektora Bosni i Hercegovini prvom polugodištu ove godine iznosio je 2,7 milijardi KM (1,38 milijardi evra) i veći je za 45 odsto... Izvoz metalskog sektora BiH porastao 45 odsto u prvom polugodistu

Izvoz metalskog sektora Bosni i Hercegovini prvom polugodištu ove godine iznosio je 2,7 milijardi KM (1,38 milijardi evra) i veći je za 45 odsto nego u istom periodu prošle godine, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.

U pogledu vrednosti, najveći udeo u izvozu ima elektroindustrija, odnosno električne mašine, a slede gvožđe, čelik i njihovi proizvodi, prenosi Tanjug.

Najviše električnih mašina iz BiH je izvezeno u Austriju, Sloveniju, Nemačku i Hrvatsku, navode iz Komore i dodaju da je izvoz, kada se analiziraju najznačajniji spoljnotrgovinski partneri, porastao na svim navedenim tržištima, a vrednosno najviše na tržištu Slovenije (48 miliona KM – 24,5 miliona evra) i Hrvatske (26 miliona KM – 13,3 miliona evra).

U prvom polugodištu, izvoz gvožđa i čelika je bio vredan 424,7 miliona KM (21,1 milion evra), što je rast od 105 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz metalskog sektora BiH je u prvih šest meseci iznosio 3,5 milijardi KM (približno 1,8 milijardi evra), i povećan je za 32 procenta na godišnjem nivou.

Po vrednosnom kriterijumu, u ukupnom uvozu je dominirala elektro i autoindustrija, a najznačajnija uvozna tržišta elektroindustrije su zemlje Evropske unije i Srbija.

Najznačajnije uvozno tržište automobila je bila Holandija, iz koje je u izveštajnom periodu uvezeno automobila i auto delova u vrednosti od 139,3 miliona KM (71 milion evra), za 64 odsto više u odnosu na prvo polugodište 2020.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...