povratak mešovite komisije nakon više od šest godina

Jačanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Srbije

RegionVesti

30.10.2021 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Jačanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Srbije Jačanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Srbije
Vlada Crne Gore, nakon šest i po godina, „vraća u život“ Mešovitu komisiju za ekonomsku saradnju sa Srbijom, a jedan od dvojice kopredsedavajućih biće... Jačanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Srbije

Vlada Crne Gore, nakon šest i po godina, „vraća u život“ Mešovitu komisiju za ekonomsku saradnju sa Srbijom, a jedan od dvojice kopredsedavajućih biće ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Prema odluci donetoj na poslednjoj sednici, reč je o „propisanoj obavezi“ proistekloj iz sporazuma koji su dve države potpisale 2009. godine, ali koji nikada nije stvarno zaživeo, pišu Dnevne novine, a prenosi crnogorska agencija Mina.

Prva sednica tog međudržavnog tela održana je 29. novembra 2013. godine u Podgorici, a druga 2. marta 2015. u Beogradu.

„Nakon redovnih parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine, formiran je 42. saziv crnogorske vlade, te je potrebno odrediti članove komisije u skladu s novom personalnom i organizacionom strukturom u vladi“, precizira se u odluci kojom se formalizuje odabir četiri stalna člana.

Prema predlogu Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK), pored Milatovića, kao kopredsedavajućeg sa crnogorske strane, stalni članovi komisije su v.d. generalne direktorke Direktorata za trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u MEK-u i zamenica kopredsedavajućeg, Jelena Janković-Kostić, prva sekretarka u Direkciji za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu spoljnih poslova Sanja Radulović i načelnica Direkcije za ekonomske odnose sa inostranstvom u MEK-u i sekretarka tog tela Jovana Krunić.

Poziciju Crne Gore u takvom procesu jasno oslikava presek statistike spoljnotrgovinske razmene tokom protekle dve godine.

Tokom krizne prošle godine, uvezena je roba u vrednosti 2,11 milijardi evra i ponovo se petina, 414,9 miliona, odnosila na robu iz Srbije.

S druge strane, od izvezenih tek 366,1 milion evra robe, 101 milion se odnosi na Srbiju, što predstavlja skoro isti iznos kao godinu ranije.

U ekonomski izuzetno dobroj 2019. godini, ukupan uvoz iznosio je 2,6 milijardi evra, od čega je polovina 500 miliona evra, ili skoro petina robe, stizala iz Srbije.

U istom periodu, od 415,5 miliona evra vrednog izvoza crnogorskih proizvoda, najviše je otišlo u Srbiju, 107,9 miliona.

  • Tina

    30.10.2021 #1 Author

    I treba da jaca ekonomska saradnja, svima ce biti bolje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...