Prodavci zarađuju na prometu brodova mnogo više nego ranije

Jahte se u korona vremenu prodaju kao nikada pre

BiznisSvetTurizamVesti

18.4.2021 11:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Jahte se u korona vremenu prodaju kao nikada pre Jahte se u korona vremenu prodaju kao nikada pre
Prema pisanju italijanskih medija Zlatan Ibrahimović viđen je kako razgleda jahtu koju namerava da kupi za oko 20 miliona evra. Jahta „Rebeca“ je duga... Jahte se u korona vremenu prodaju kao nikada pre

Prema pisanju italijanskih medija Zlatan Ibrahimović viđen je kako razgleda jahtu koju namerava da kupi za oko 20 miliona evra. Jahta „Rebeca“ je duga 40 metara i ima tri palube. Poseduje bazen, teretanu, prostor za roštilj s đakuzijem, kao i pet kabina za spavanje. Ibrahimović se, ovom odlukom, pridružio velikoj grupi dobrostojećih ljudi koji su shvatili da je, u vreme pandemije, ukoliko čovek želi odmor, imati jahtu jedina ispravna stvar.

Kako piše nemački FAZ, brokeri jahti u svetu ostvarili su u prethodnih godinu dana rekordnu prodaju, posebno tzv. „mega jahti“. Brokerska kuća Fraser Yacht, koja se bavi posredovanjem u kupovini i prodaji jahti saopštila je da je u prošloj, pandemijskoj godini ostvarila 18,2 odsto više prihoda nego u 2019. godini. Prodali su za godinu dana 490 jahti. U poređenju sa prosekom u proteklih 12 godina, rast prihoda je gotovo 40 odsto.

U firmi Fraser Yacht napominju da je upadljiv rast u potražnji za jahtama počeo u maju prošle godine, a da su potencijalni kupci bili motivisani za ovu kupovinu kako bi mogli bez problema da putuju, a da pritom ne krše epidemiološke mere koje svuda na svetu znače zabranu kontakata.

„Bilo je kupaca koji su toliko žurili sa kupovinom da su preskočili i uobičajenu test vožnju. Svoj brod su videli tek nakon potpisivanja ugovora i plaćanja, odnosno tokom preuzimanja jahte“, tvrde iz Fraser Yacht.

Upadljivo se najviše prodaju skuplji i noviji modeli, vredni od deset do 20 miliona evra, mada ima dosta kupaca koji uzimaju polovne brodove vredne između milion i dva miliona evra. Najmanja jahta koju su prodali imala je 30 metara, a najduža 126 metara.

  • Tina

    18.4.2021 #1 Author

    Motiv povecanja kupovina jahti je isti kao i povecana kupovina vikendica u doba pandemije. Srazmerno prema svojim prihodima i zeljama

    Odgovori

  • Jelena

    21.4.2021 #2 Author

    Da razmotrimo kupovinu jedne 😂

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    5.4.2022 #3 Author

    Jahte su uvek bile atraktivne za bogate ljude, korona je pridodata samo jos jedno plus.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...