JAPANSKA EKONOMIJA U RECESIJI Pad 0,9 odsto u prvom kvartalu, očekuje se dalje pogoršanje

SvetVesti

18.5.2020 14:56 Autor: Vladimir Jokanović 0

JAPANSKA EKONOMIJA U RECESIJI Pad 0,9 odsto u prvom kvartalu, očekuje se dalje pogoršanje JAPANSKA EKONOMIJA U RECESIJI Pad 0,9 odsto u prvom kvartalu, očekuje se dalje pogoršanje
Japanska ekonomija ušla je u recesiju, sa izgledima za dalje pogoršanje usled pandemije korona virusa.. Treća najveća ekonomija sveta smanjila se za 0,9 odsto... JAPANSKA EKONOMIJA U RECESIJI Pad 0,9 odsto u prvom kvartalu, očekuje se dalje pogoršanje

Japanska ekonomija ušla je u recesiju, sa izgledima za dalje pogoršanje usled pandemije korona virusa.. Treća najveća ekonomija sveta smanjila se za 0,9 odsto u periodu januar – mart u odnosu na prethodni kvartal, pokazuju najsvežiji podaci Vlade u Tokiju.

Prema ranijim prognozama, očekivan je pad ekonomije u prvom tromesečju 2020. godine od 1,2 odsto. Japanska ekonomija već drugi kvartal zaredom beleži pad, što je znak ulaska u recesiju. U poslednjem kvartalu prošle godine ekonomska aktivnost je smanjena, a zemlja je pretrpela štete koje je izazvao tajfun Hagibis, dok je povećan porez na promet.

Privatna potrošnja, koja doprinosi više od polovine ukupnoj privredi Japana opala je za 0,7 odsto, a to se prema pomenutim podacima dogodilo još pre proglašenja vanrednog stanja i zatvaranja restorana i maloprodajnih objekata širom zemlje.

Izvoz koji čini 16 odsto japanske privrede takođe je smanjen, za šest odsto. Analitičari strahuju da će rezultati u aprilu i maju biti puno gori.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...