na sastanku sa mmf zaključeno da su neophodni precizni investicioni planovi

Javna preduzeća u Srbiji moraju da funkcionišu efikasnije

InvesticijeNovacSrbijaVesti

19.10.2021 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Javna preduzeća u Srbiji moraju da funkcionišu efikasnije Javna preduzeća u Srbiji moraju da funkcionišu efikasnije
Nakon sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa, ministarka rudarstva i... Javna preduzeća u Srbiji moraju da funkcionišu efikasnije

Nakon sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i predstavnicima javnih preduzeća u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije i gasa, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je neophodno da sva preduzeća bolje planiraju i brže realizuju kapitalne investicije, te da pokrenu strukturne promene koje će dovesti do efikasnog rada.

Prema ministarkinim rečima, učesnici sastanka su razgovarali o finansijskom stanju svakog javnog preduzeća i složili se da najpre investicioni planovi moraju da budu jasni i precizni, te da se pokrenu kapitalne investicije. To je važno, pre svega, kada je reč o EPS-u, kao i distributivnoj elektroenergetskoj i gasnoj mreži, a neophodne su i promene u radu Srbijagasa i Transnafte, prenosi Tanjug. 

Kako saopštavaju iz resornog ministarstva, Mihajlović je izjavila da, ukoliko ne budemo ulagali u gasne interkonektore, distributivnu mrežu, visokonaponsku mrežu, ali i nove kapacitete, nećemo moći da zadovoljimo potražnju za gasom i električnom energijom, te da je suština da stvorimo i energetske koridore i budemo nezaobilazni energetski faktor u regionu.

Velike obaveze i odgovornost su pred javnim preduzećima, koja moraju da funkcionišu efikasnije i da naplaćuju svoja potraživanja. Dugovanja prema Srbijagasu su gotovo 900 miliona evra, a prema EPS-u 20 milijardi dinara.

JP SRBIJAGAS NOVI SAD

Bulevar oslobođenja 69, Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
778.591.531,57 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Rukovodstvo tih preduzeća mora da bude konkretnije i efikasnije u radu i hitno krene u nove investicione cikluse, napominje Mihajlović. Prema njenim rečima, ne sme biti kašnjenja, kao što je slučaj sa dosadašnjim investicijama EPS-a, jer svaki dan kašnjenja u realizaciji investicija je ozbiljan problem u obezbeđivanju energetske sigurnosti i zadovoljenju potreba koje za energijom imaju i privreda i domaćinstva. Ona je dodala da će ministarstvo učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da pomogne u tom procesu. 

Kako kaže, uprkos krizi na evropskim tržištima, neće biti poremećaja na srpskom tržištu energentima, a cena gasa, električne i toplotne energije za domaćinstva neće biti promenjena do kraja grejne sezone.

Na sastanku Ministarstva i MMF-a učestvovali su i predstavnici EPS-a, AD Elektromreže Srbije, Elektrodistribucije Srbije, JP Srbijagasa, Transnafte i JKP Beogradske elektrane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...