JEDNOG KANDIDATA OČEKUJE TESNA I UZBUDLJIVA POBEDA Kontroverze prate izbornu trku u SAD

AnalizaIzdvajamoSvetU fokusuVesti

6.11.2020 16:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

JEDNOG KANDIDATA OČEKUJE TESNA I UZBUDLJIVA POBEDA Kontroverze prate izbornu trku u SAD JEDNOG KANDIDATA OČEKUJE TESNA I UZBUDLJIVA POBEDA Kontroverze prate izbornu trku u SAD
Ceo svet sa nestrpljenjem prati dešavanja u SAD u vezi sa prebrojavanjem glasova nakon održanih predsedničkih izbora. Dok su u štabu Džoa Bajdena sigurni... JEDNOG KANDIDATA OČEKUJE TESNA I UZBUDLJIVA POBEDA Kontroverze prate izbornu trku u SAD

Ceo svet sa nestrpljenjem prati dešavanja u SAD u vezi sa prebrojavanjem glasova nakon održanih predsedničkih izbora. Dok su u štabu Džoa Bajdena sigurni u pobedu njihovog kandidata, Donald Tramp optužuje demokrate za izbornu krađu.

„Sve ovo može da traje dugo, možda i više od mesec dana, naročito ako se krene sa sudskim procesima“, kaže za Biznis.rs Jovan Kovačić, predsednik fondacije East West bridge i član Trilaterale.

„Ako pitamo demokrate, reći će ‘Bajden samo što nije pregazio Trampa’, ali ako pitamo republikance, oni će reći da će ovaj proces da traje dok se u nekim mestima ponovo sve ne prebroji“, ocenjuje Kovačić.

Foto: Tanjug/AP/EWB

On ne isključuje mogućnost da sve završi na sudu, a naročito u situaciji ako pobeda bude „tesna“ i objašnjava: Na primer, ako na kraju sve bude zavisilo od Nevade i njenih šest elektorskih glasova, koji opet zavise sad od razlike od 8.000 glasova koliko je bilo popodne, sad je mislim oko 12.000, a to je mizerna razlika i tu ima prostora za marifetluke od glasanja mrtvih, raseljenih ili čak nepostojećih glasača, a samim tim potom i za razne tužbe“.

Kovačić smatra da zbog novonastale situacije više niko nema poverenja ni u jednu instituciju.

„To je ta erozija morala koja će da skupo košta Ameriku i njen oporavak će trajati jako dugo. Više je nego očito da je Amerika podeljenja na pola što se tiče političkog opredeljenja i da postoji veliki jaz između urbanih i ruralnih sredina“, smatra Kovačić.

Tanjug/AP

Jedan od retkih pozitivnih aspekata jeste činjenica da se rasna pripadnost preliva u oba tabora tako da tu nema opasnosti od rasne isključivosti bilo koje partije, barem ne u onoj meri na koje su neki menadžeri kampanja priželjkivali ili računali, smatra naš sagovornik.

Ovo je jako važno po socijalni mir koji će još jedno vreme biti u mnogim sredinama ugrožen raznim elementima koji nemaju nikakve veze sa borbom za rasna ili ljudska prava.

Govoreći o rezultatima izbora, Kovačić misli da će pobeda biti „tesna“, ali i uzbudljiva, kao i da prema trenutnoj situaciji sve više veruje da će Bajden prvi uspeti da pređe crtu od 270 elektorskih glasova, osim ako ne bude izbio neki veliki izborni skandal na koji republikanci ukazuju ili nagoveštavaju.

U slučaju da Bajden pobedi na izborima i postane predsednik SAD osim spoljopolitičkih problema, pred njim će biti i jako dug i trnovit put ozdravljenja i pomirenja društva, ocenjuje naš sagovornik.

Foto: Tanjug/AP

On naglašava da će Bajden u tom slučaju imati još jedan teret za vratom, a to je Tramp koji se neće povući sa političke scene tako lako kao što su to znali da rade neki drugi predsednici sa jednim mandatom pre njega.

„Većina analitičara smatra da će on i dalje hteti da kontroliše stranku, i da i te kako bude uključen u politički život i preti ponovnom kandidaturom 2024. koja se ipak neće desiti zbog njegovih godina“, kaže Kovačić.

Naš sagovornik dodaje i da Demokrate na ovim izborima, koji su bili i za Senat, nisu ostvarile drugi najvažniji cilj, a to je većina u Senatu, pa će Bajdenov posao da uvede refrome kakve žele Demokrate biti mnogo teži, a Tramp će im „bacati klipove pod točkove“ gde god bude mogao.

Foto: Tanjug/AP

„Sad je na samoj Republikanskoj stranci da napravi otklon prema Trampu, isto kao što će Bajden morati da se suoči sa uplitanjem nekih funkcionera stranke koji nisu uspeli da izive svoje komplekse gubitnika u trci za ‘stakleni krov’, s tim što Bajden pored sebe ima Kamalu koja neće blagonaklono gledati sufliranje ili pokušaje uzurpacije autoriteta sa strane“, ocenjuje Kovačić.

On je ponovio da nije očekivao drugačije događaje od aktuelnih u vezi sa predsedničkim izborima u SAD, jer u njima ima mnogo novina, a kako je ocenio ovoliko glasanje poštom osim što dozvoljava razne manipulacije, zbunjuje analitičare.

Foto: Privatna arhiva, Srbi za Trampa 2020

Kovačić se osvrnuo i na vrlo „tesan“ izborni rezultat, ocenjujući da je svet u šoku jer je Tramp sa svojim lošim rešavanjem borbe protiv virusa Covid-19 i skoro četvrt milliona umrlih ipak uspeo da privuče toliki broj birača.

On objašnjava da to znači da je pola Amerike voljno da zanemari sve mane Donalda Trampa zato što se više i ozbiljnije protivi svemu što predstavlja demokratska stranka.

„To je primarno, taj okoštali establišment koji je u očima tih republikanaca, naročito ruralnih, postao svrha za sebe, egocentrični perpetum mobile, a ne instrument vlasti koji treba da zadovolji životne potrebe svih američkih građana, i onih van kruga ‘dvojke’ kojeg čini Vašington DC“, objašnjava Kovačić.

Foto: Tanjug/AP

To je ujedno izuzetno loš signal za protivnike Amerike na spoljnopolitičkom planu, kao na primer za Kinu, koja će, prema mišljenju Kovačića reći svojim građanima da prevelika demokratija i ljudske slobode mogu ugroziti stabilnost, jedinstvo i efikasnost zemlje, itd.

Kovačić se osvrnuo i na izjavu Trampa u kojoj je optužio demokrate za izbornu krađu, dodajući da će ceo ishod izbora završiti pred Vrhovnim sudom.

„Tramp je žestoko optužio demokrate za izbornu krađu, kao i da nisu dozvolili prisustvo republikanskih posmatrača pri brojanju. Sve će se najverovatnije završiti na Vrhovnom sudu gde Tramp ima većinu šest prema tri, tako da će da se sve odužiti. Čoveku ne ide u glavu da je moguća takva prevara u SAD, ali videli smo da je u današnje vreme, nažalost, sve i svuda moguće“, zaključio je Kovačić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...