Akcije kompanije skočile za četiri odsto

Johnson & Johnson najavio podelu na dve kompanije

SvetVesti

12.11.2021 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Johnson & Johnson najavio podelu na dve kompanije Johnson & Johnson najavio podelu na dve kompanije
Iz konglomerata Johnson & Johnson je saopšteno da je u planu njegova podela na dve kompanije, od kojih će jedna biti usmerena na proizvode... Johnson & Johnson najavio podelu na dve kompanije

Iz konglomerata Johnson & Johnson je saopšteno da je u planu njegova podela na dve kompanije, od kojih će jedna biti usmerena na proizvode za negu dece, a druga na farmaceutske proizvode.

Poznata multikompanija je ovaj potez povukla po uzoru na druge konglomerate koji su usvojili strategiju pojednostavljivanja svoje strukture. Neposredno pre toga, iz kompanije Toshiba Corp. je takođe saopšteno da će primeniti sličnu strategiju, a iz kompanije General Electric je najavljena podela još u sredu.

Plan kompanije Johnson & Johnson je da razdvoji poslovanje vezano za javno zdravlje od proizvodnje higijenskih proizvoda za decu, prenosi agencija Reuters.

Rivalska kompanija Pfizer Inc. je 2019. godine udružila snage sa firmom GlaxoSmithKline plc, dok je nemački Merck KGaA 2018. godine prodao svoju poslovnicu fokusiranu na javno zdravlje kompaniji Procter & Gamble Co.

Prema rečima Hoakina Duata (Joaquin Duato), koji bi trebalo da postane generalni direktor kompanije Johnson & Johnson u januaru, izjavio je da će nova kompanija Johnson & Johnson po imenu New Consumer Health Company biti mnogo efikasnija u dostavljanju proizvoda pacijentima i klijentima, podsticanju rasta i vrednosti poslovanja.

Očekivani prihod svake od kompanija bi trebalo da bude oko 77 milijardi dolara godišnje, a najava kompanije da bi do podele moglo doći u periodu od 18 meseci do dve godine uslovio je rast njenih akcija za četiri odsto pre oglašavanja berzanskog zvonceta koje označava početak trgovačkog dana na Wall Street-u.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...