JORGOVANKA TABAKOVIĆ NA EVROPSKOM BANKARSKOM KONGRESU Srbija uspela da ograniči negativne efekte krize

BankeNovacSrbijaVesti

20.11.2020 14:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

JORGOVANKA TABAKOVIĆ NA EVROPSKOM BANKARSKOM KONGRESU Srbija uspela da ograniči negativne efekte krize JORGOVANKA TABAKOVIĆ NA EVROPSKOM BANKARSKOM KONGRESU Srbija uspela da ograniči negativne efekte krize
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković učestvovala je putem video-konferencije na 30. Evropskom bankarskom kongresu u Frankfurtu (Frankfurt European Banking Congress – EBC)... JORGOVANKA TABAKOVIĆ NA EVROPSKOM BANKARSKOM KONGRESU Srbija uspela da ograniči negativne efekte krize

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković učestvovala je putem video-konferencije na 30. Evropskom bankarskom kongresu u Frankfurtu (Frankfurt European Banking Congress – EBC) u organizaciji Evropske finansijske grupe (Dfv Euro Finance Group – EFG).

U obraćanju na skupu ona je naglasila da su prioritet guvernera centralnih banaka da nastave da rade na očuvanju monetarne i finansijske stabilnosti, ali i da podrže svoje države da obezbede i očuvaju neophodne uslove za održive modele rasta, navodi se u saopštenju.

Guvernerka centralna banke Srbije je naglasila da je zahvaljujući jednom od najizdašnijih i najbrže donetih ekonomskih paketa među zemljama u razvoju, Srbija uspela da ograniči negativne efekte krize, da sačuva proizvodne kapacitete i radna mesta, i da omogući pun oporavak već sledeće godine.

Foto:Tanjug/Zoran Zestić

Jorgovanka Tabaković je posebno naglasila da je Srbija usvojila sveobuhvatnu strategiju digitalizacije, i jačanje startap sektora koji će imati sve važniju ulogu u budućem privrednom razvoju. Posebno je naglašeno da IT sektor u Srbiji ubrzano raste, što potvrđuje i podatak da je nivo izvoza ovih usluga u 2019. bio za skoro četiri puta veći nego 2012. godine, a njihovo učešće u ukupnom izvozu usluga u tom periodu povećano je sa oko 12 odsto na oko 21 procenat.

Kako je istaknuto, Evropski bankarski kongres predstavlja jedan od najuticajnijih kongresa u oblasti bankarstva i finansija u Evropi. Tema ovogodišnjeg Kongresa bila je „Putem novog, održivog modela privrednog rasta”.

Učesnici su u okviru tri sesije analizirali i diskutovali o sveobuhvatnoj ulozi finansija, novom modelu privrednog rasta i njegovim mikro i makro posledicama, kao i klimatskim promenama u pogledu uloge monetarne politike i fiskalne finansijske stabilnosti. Među učesnicima na Kongresu bili su i Kristin Lagard, predsednik Evropske centralne banke, Luiz Avazu Pereira da Silva, zamenik generalnog direktora Banke za međunarodna poravnanja, kao i Jens Vajdman, predsednik Centralne banke Nemačke.

  • EVA57

    15.6.2022 #1 Author

    Plešemo po žici-za sada. Samo da se ne okliznemo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...