JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Pad BDP Srbije biće manji od projekcija MMF

SrbijaVesti

28.4.2020 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Pad BDP Srbije biće manji od projekcija MMF JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Pad BDP Srbije biće manji od projekcija MMF
“Naša projekcija za ovu godinu je da će pad bruto domaćeg proizvoda biti i manji nego što projektuje MMF, što je, u ovakvim okolnostima,... JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Pad BDP Srbije biće manji od projekcija MMF

“Naša projekcija za ovu godinu je da će pad bruto domaćeg proizvoda biti i manji nego što projektuje MMF, što je, u ovakvim okolnostima, odličan rezultat. To potvrđuju i oni kroz prognozu da će ekonomija Srbije imati bolji rezultat od susednih ekonomija. Projekcija MMF za 2021. godinu suštinski ne odudara od naše projekcije i ukazuje na isto – sledeće godine imaćemo potpuni oporavak od posledica pandemije i nastavak dinamičnog rasta iz prethodnih godina”, izjavila je u intervjuu za „Politiku” guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je naglasila da su projekcije MMF realne, često i konzervativne u ocenama. Podudarnost projekcija sa MMF, u uslovima kada i jedni i drugi projekcije rade nezavisno, predstavlja dokazom objektivnosti, pouzdanosti na kojoj je izgrađen partnerski odnos izmedju Srbije i MMF. I sada kretanja suštinski vidimo na isti način, naglasila je Jorgovanka Tabaković.

“U Srbiji smo nakon dve godine rasta po prosečnoj stopi od 4,3 odsto, i ovu godinu počeli snažno, a onda je pandemija paralisala globalnu ekonomiju. Najteži će nam biti drugi kvartal, pre svega u turizmu, ugostiteljstvu i saobraćaju. Nakon toga očekujemo brz oporavak zahvaljujući paketu mera monetarne i fiskalne politike, i rast od najmanje šest odsto sledeće godine. Sada je možda i najjasnije koliko je važno što smo u prethodnih osam godina stabilizovali našu ekonomiju, jer je to stvorilo prostor da donosimo mere za podršku građanima i privredi. Bez naših mera imali bismo snažan pad u 2020. godini i sporiji rast u srednjem roku,” izjavila je guverner NBS.

Ona se složila sa stavom predsednika Vučića da Srbiji u ovom trenutku nije potreban finansijski aranžman sa MMF.

“Naše devizne rezerve su na najvišim nivoima – dvostruko veće nego što je definisano međunarodnim kriterijumima. Znate i da su se MMF u prethodnim danima obraćale zemlje sa zahtevom za takozvane brze finansijske instrumente. Ako pogledate namenu tih sredstava – a to je značajniji rast platnobilansnih neravnoteža ili problemi u njegovom finansiranju zbog otežanog pristupa finansijskom tržištu, jasno je da Srbiji takva vrsta aranžmana nije potrebna. Sigurna sam da biste isti odgovor dobili i od predstavnika MMF. Od svih evropskih zemalja u razvoju MMF jedino za Srbiju prognozira da će se platnobilansna pozicija i ove i sledeće godine popraviti. Zato smatram da je za Srbiju postojeći oblik saradnje sa MMF, bez korišćenja finansijskih sredstava, odgovarajući”, naglasila je Jorgovanka Tabaković.

Govoreći o moratorijumu na isplatu kredita, guverner NBS je istakla da je cilj te mere bio da se građanima i privredi omogući finansijski predah, da tokom vanrednog stanja ne moraju da razmišljaju o izmirenju svojih kreditnih obaveza. Podatak da je moratorijum prihvatilo 93 odsto pravnih lica i 94 odsto građana, govori da je mera doneta s razlogom i u pravom trenutku.

Tabaković je naglasila da je od početka krize NBS smanjila referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena na rekordno niskih 1,5 odsto I da je NBS u smanjenje krenula na samom početku krize, pre mnogih centralnih banaka u svetu.

Ona je podsetila i da je zahvaljujući delovanju NBS u prethodnom periodu, bankarski sektor u vanredne uslove ušao visoko likvidan, dobro kapitalizovan i sa najnižim nivoom problematičnih kredita. To znači da je spreman da se suoči sa izazovima i da pruži punu podršku našim ekonomskim merama. Primena moratorijuma ne znači da će banke ostati bez prihoda, već da su ti prihodi odloženi za period nakon isteka predaha u otplati obaveza koji je omogućen našim građanima i privredi. A Garantna šema jeste prilika da banke, uz garanciju države, i dodatno podrže privrednu aktivnost. NBS će banke koje budu učestvovale u garantnoj šemi podržati kroz obezbeđenje povoljnijeg regulatornog tretmana, naglasila je guverner NBS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...