VLADA ITALIJE NAJAVILA NOVU POMOĆ ZA PROPALU AVIOKOMPANIJU

Još 100 miliona evra za Alitaliju

EUNovacVesti

13.5.2021 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Još 100 miliona evra za Alitaliju Još 100 miliona evra za Alitaliju
Vlada Italije razmatra novu gotovinsku pomoć u iznosu 100 miliona evra za nesolventnu aviokompaniju Alitalia, navode neimenovani izvori. Najnovija injekcija gotovine trebalo bi da... Još 100 miliona evra za Alitaliju

Vlada Italije razmatra novu gotovinsku pomoć u iznosu 100 miliona evra za nesolventnu aviokompaniju Alitalia, navode neimenovani izvori. Najnovija injekcija gotovine trebalo bi da bude dovoljna da održi kompaniju na površini tokom letnje sezone.

Razgovori vlade sa Evropskom komisijom o uspostavljanju naslednika propale aviokompanije, koja bi trebalo da se zove ITA (Italia Trasporto Aereo SpA), još ne daju rezultate. EU zahteva jasno razdvajanje imovine i osoblja bankrotiranog avioprevoznika i njegovu zamenu, navodi Bloomberg. Osnivanje nove kompanije odloženo je do 1. jula.

Vlada premijera Marija Dragija (Mario Draghi) već je izdvojila 50 miliona evra za isplatu aprilskih zarada u kompaniji Alitalia, nakon protesta radnika na ulicama Rima i na aerodromu Fjumićino. Italijansko Ministarstvo ekonomskog razvoja saopštilo je da bi novi vladin podsticajni paket trebalo da osigura poslovanje aviokompanije do okončanja pregovora sa EK.

Alitalia i dalje obavlja letove, iako je avioprevoznik pod vladinom upravom od 2017. godine. Prošlog meseca isplaćena je polovina zarada za 11.000 zaposlenih. Avikompanija održavana je u životu javnim finansiranjem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...