Objavljeni preliminarni podaci Eurostata

Julska inflacija u evrozoni 2,2 odsto

BiznisEUVesti

30.7.2021 13:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Julska inflacija u evrozoni 2,2 odsto Julska inflacija u evrozoni 2,2 odsto
Potrošačke cene u evrozoni u julu su porasle za prosečno 2,2 odsto, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, govore preliminarni podaci Eurostata, objavljeni... Julska inflacija u evrozoni 2,2 odsto

Potrošačke cene u evrozoni u julu su porasle za prosečno 2,2 odsto, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, govore preliminarni podaci Eurostata, objavljeni u Luksemburgu u petak.

Stopa inflacije je, tako, malo iznad ciljanog raspona koji je utvrdila Evropska centralna banka (ECB), a na najvišem nivou od oktobra 2018. godine.

S obzirom na novu strategiju i blago povećan iznos targetirane inflacije od strane ECB, ova institucija ne mora, kako procenjuju stručnjaci, nakon objavljenih podataka da reaguju. Prethodnog meseca je inflacija u evrozoni rasla nešto sporije (1,9 odsto) u odnosu na prethodnu godinu.

Mnogi u evrozoni prigovaraju Evropskoj centralnoj banci da bi, možda, trebalo da reaguje, da ne bi pošli putem Amerike u kojoj je dostignuta inflacija od preko pet odsto. Iz ECB, pak, uporno ponavljaju da je to za evrozonu nemoguće i da se vrhunac inflacije očekuje u novembru kada bi trebalo da bude 3 odsto na godišnjem nivou, a da će tokom naredne godine ona padati.

Stručnjaci, ipak, pretpostavljaju da će Evropska centralna banka morati da poveća svoje, umerene projekcije inflacije za ovu godinu od 1,9 odsto, kao i za 2022. godinu – 1,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...