Za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenim prostorima nakon 22 sata biće neophodan ovaj dokument

Kako će izgledati Covid propusnice i šta će morati da sadrže?

SrbijaVesti

20.10.2021 13:35 Autor: Marija Jovanović 4

Kako će izgledati Covid propusnice i šta će morati da sadrže? Kako će izgledati Covid propusnice i šta će morati da sadrže?
Zbog katastrofalne epidemiološke situacije koja se ne smiruje, Krizni štab doneo je odluku da će od subote 23. oktobra Covid propusnice biti obavezne za... Kako će izgledati Covid propusnice i šta će morati da sadrže?

Zbog katastrofalne epidemiološke situacije koja se ne smiruje, Krizni štab doneo je odluku da će od subote 23. oktobra Covid propusnice biti obavezne za sve ugostiteljske objekte u zatvorenim prostorima od 22 sata, rekla je nakon sednice Kriznog štaba premijerka Srbije Ana Brnabić.  

„To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i covid propusnice biće obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 sata od subote 23. oktobra, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne covid propusnice“, rekla je Brnabić na konferenciji za medije.

Kada je reč o vakcinaciji, ona je naglasila da je do sada prvu dozu primilo 54,6 odsto punoletnih građana, drugu 52,5, a treću dozu oko 15 odsto.

Iako je bilo problema koji se tiču fotografija na covid propusnicama, Brnabić je rekla da se razmatralo kako da se to reši u skladu sa zakonima i da će zbog toga Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici doneti posebnu uredbu.

Covid propusnice, kako je naglasila, neće imati fotografije, ali će covid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo da je reč o ličnoj karti, pasošu ili nekom drugom zvaničnom dokumentu.

Inspekcijske službe i komunalna milicija spremne su za kontrolu primene svih mera, rekla je ona i dodala da Covid propusnice nisu samo dokaz o vakcinaciji.

Kako je objasnila, validan Covid sertifikati moraće da sadrži dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine, ne starijoj od 210 dana. Ukoliko je neko primio vakcinu i nakon sedam meseci nije primio treću dozu, Covid sertifikat neće biti validan.

Za one koji nisu vakcinisani neophodan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski test, koji važi samo 48 sati. Covid sertifikat će imati i oni koji poseduju potvrdu o preležanom korona virusu u proteklih sedam meseci, dok će za strance važiti digitalni EU covid sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

Sertifikat će moći da se pruži na uvid u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona. Covid redari će skinarenjem QR koda videti da li je on validan ili ne.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...