Mora da plati rekordnu kaznu, a bogatstvo mu zbog toga raste

Kako je Džek Ma postao bogatiji za 2,3 milijarde dolara u jednom danu

BerzaNovacSvetVesti

14.4.2021 08:41 Autor: Marko Miladinović 1

Kako je Džek Ma postao bogatiji za 2,3 milijarde dolara u jednom danu Kako je Džek Ma postao bogatiji za 2,3 milijarde dolara u jednom danu
Rekordna kazna od 2,8 milijardi dolara koju su kineski regulatori izrekli kompaniji Alibaba zbog zloupotrebe dominantne pozicije na domaćem tržištu, na iznenađenje mnogih podstakla... Kako je Džek Ma postao bogatiji za 2,3 milijarde dolara u jednom danu

Rekordna kazna od 2,8 milijardi dolara koju su kineski regulatori izrekli kompaniji Alibaba zbog zloupotrebe dominantne pozicije na domaćem tržištu, na iznenađenje mnogih podstakla je rast akcija ovog giganta u e-trgovini, čime se znatno uvećalo i bogatstvo njegovog osnivača Džeka Maa (Jack Ma).

Akcije Alibabe listirane na Hongkoškoj berzi ojačale su dva dana zaredom, za skoro sedam odsto sveukupno, dok je u trgovanju na Njujorškoj berzi za 24 sata njihova vrednost porasla za 9,3 odsto, što je najbrži rast u poslednje četiri godine.

Prema indeksu svetskih milijardera agencije Bloomberg, bogatstvo Džeka Maa za samo jedan dan uvećano je za pribiližno 2,3 milijarde dolara, zahvaljujući broju akcija, odnosno vlasničkom udelu u kompaniji. Džek Ma je trenutno treći najbogatiji Kinez i 25. bogataš na celom svetu, sa procenjenom imovinom od 52,1 milijardu američkih dolara. No, kako se pozicije na toj listi sve brže menjaju, pitanje je na kom će se mestu naći na kraju godine.

Kineske vlasti su izrekle novčanu kaznu od 2,8 milijardi dolara (18,2 milijarde juana), odnosno vrednost koja odgovara četiri odsto ostvarenog prihoda kompanije u 2019. godini, kineski tržišni regulatori izrekli su Alibabi novčanu kaznu od 18,2 milijarde juana (2,8 milijardi dolara), što je jednako udelu od 4,0 posto prihoda kompanije ostvarenih 2019. godine, uz obrazloženje da je ona primenjivala antikonkurentsku praksu, uslovljajući trgovce da robu i usluge koje prodaju preko njene mreže ne mogu da nude na rivalskim platformama za e-trgovinu. Iako rekordna po visini iznosa, ova kazna nije i maksimalna moguća po udelu prihoda prema kineskom zakonodavstvu.

Analitičari na Wall Streetu smatraju da je pozitivan sentiment investitora prema Maovoj kompaniji posledica višemesečnog iščekivanja najrigoroznije kazne, koja bi čak podrazumevala i prenamenu dela poslovanja Alibabe.

Ovako, posle izrečene presude, čini se da je svima laknulo – Ma i njegova kompanija će platiti novčanu kaznu i obavezati se da će “poslovati konkurentnije”, ali suštinski su im kineske vlasti dozvolile da rade kao i do sada, uz jasan signal ko je glavni na tržištu. Posle neizvesnosti Alibabu očekuje povratak u poznate koloseke, što znači i velike očekivane prihode, a berzanski investitori su umeli to da prepoznaju.

  • pravi delija

    14.4.2021 #1 Author

    zadovoljna država, zadovoljni Ma, samo radnici i ostali obični ljudi u minusu… taakav je kapitalizam… nema boljeg… mislim tako su nas ubedili da nema boljeg….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...