KAMPANJA „STOP ŠVERCU“ U BIH DAJE REZULTATE Crno tržište duvana premašilo 50 odsto ukupnog tržišta

RegionVesti

5.9.2020 11:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KAMPANJA „STOP ŠVERCU“ U BIH DAJE REZULTATE Crno tržište duvana premašilo 50 odsto ukupnog tržišta KAMPANJA „STOP ŠVERCU“ U BIH DAJE REZULTATE Crno tržište duvana premašilo 50 odsto ukupnog tržišta
Legalno tržišta duvanskih proizvoda je od 2010. godine do 2020. palo za više od 56 odsto, što za posledicu ima ogromne gubitke u svim... KAMPANJA „STOP ŠVERCU“ U BIH DAJE REZULTATE Crno tržište duvana premašilo 50 odsto ukupnog tržišta

Legalno tržišta duvanskih proizvoda je od 2010. godine do 2020. palo za više od 56 odsto, što za posledicu ima ogromne gubitke u svim budžetima, upozoravaju ekonomski stručnjaci, predstavnici duvanske industrije kao i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Tako, recimo, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih sedam meseci ove godine po osnovu akciza na duvan i duvanske prerađevine prikupljeno je 430 miliona maraka manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok sa druge strane crno tržište rapidno raste i postalo je najveće u Evropi.

Iz tog razloga, UIO BiH je u saradnji sa Udruženjem ekonomista RS – SWOT pokrenula kampanju „Stop švercu“ čiji je cilj da se suzbije šverc cigareta u BiH, podstakne usklađivanje poreskih nameta sa tržištem da bi cene legalnih cigareta bile niže.

U okviru ove kampanje, organizatori pozivaju građane da, ukoliko imaju informacije o švercu duvana i cigareta, to prijave na broj telefona 080 02 06 07. Svi pozivi su anonimni, a prijava, kako kažu u UIO BiH, već ima.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH je govoreći o kampanji „Stop švercu“, naveo da ona već daje određene rezultate i da će šira javnost uskoro biti upoznata sa njima.

BiH predstavnici tri najveće duvanske kompanije u BiH, „Philip Morrisa“ (PM), „British American Tobacca“ (BAT) i „Japan Tobacca International“ (JTI) podržavaju kampanju „Stop švercu“ i upozoravaju da je udeo crnog tržišta alarmantno porastao i znatno premašio 50 odsto ukupnog tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...