KANCELARIJA ZA EKONOMSKU SARADNJU DO KRAJA MESECA U JERUSALIMU, najavio predsednik PKS

IzdvajamoSrbijaVesti

11.9.2020 10:23 Autor: Marija Jovanović 0

KANCELARIJA ZA EKONOMSKU SARADNJU DO KRAJA MESECA U JERUSALIMU, najavio predsednik PKS KANCELARIJA ZA EKONOMSKU SARADNJU DO KRAJA MESECA U JERUSALIMU, najavio predsednik PKS
Vlada i Privredna komora Srbije, do kraja meseca otvoriće u Jerusalimu zajedničku, državnu kancelariju koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje sa Izraelom, posebno... KANCELARIJA ZA EKONOMSKU SARADNJU DO KRAJA MESECA U JERUSALIMU, najavio predsednik PKS

Vlada i Privredna komora Srbije, do kraja meseca otvoriće u Jerusalimu zajedničku, državnu kancelariju koja će se baviti razvojem ekonomske saradnje sa Izraelom, posebno u oblasti inovacija, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u intervjuu za izraelski televizijski kanal “i24News”.

Čadež u Izraelu boravi radi poslednjih priprema za otvaranje kancelarije u jerusalimskom Margalit start-ap sitiju, koja će, kako je precizirao, biti ne samo privredna, već i kancelarija vlade pod pokroviteljstvom premijerke.

Otvaranje kancelarije i mogućnosti buduće saradnje ključne su teme razgovora koje je predsednik Privredne komore Srbije vodio ove nedelje u Tel Avivu i Jerusalimu sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i drugih izraelskih institucija, ali i poslovnih organizacija i kompanija, kao što su izraelski nacionalni start-ap centar Start- up Nation i najveći investicioni fond Jerusalem Venture Partners (JVP), saopštila je PKS.

Foto: Tanjug

“Srbija je, kada je reč o inovacijama i primeni savremenih tehnologija, mali Izrael na Balkanu”, rekao je Čadež u razgovoru za “i24News”.

Za Srbiju su, prema njegovim rečima, dragocena iskustva i smernice Izraela kao jedne od najinovativnijih ekonomija i vodećih start ap i tehnoloških nacija sveta, lidera u primeni inovacija u svim oblastima, od poljoprivrede, preko industrije, do zdravstva i sporta i velikog izvoznika IKT usluga i visokih tehnologija.

“U našem daljem razvoju posebno nam je važna najbolja izraelska praksa u osnivanju, finansiranju i razvoju start-apova. Vidimo velike mogućnosti za partnerstvo izraelske sa našom rastućom digitalnom zajednicom“, istakao je Čadež, nakon jučerašnjeg razgovora sa Vendi Singer, izvršnom direktorkom Nacionalnog start-ap centra, jedne od ključnih organizacija u Izraelu koja izraelske inovacije povezuje sa svetom, obezbeđujući im kapital multinacionalnih kompanija i fondova.

Srbija prva evropska država koja ambasadu seli u Jerusalim

Osim ekonomskih, nezaobilazni deo intervjua za “i24News” bile su i političke teme otvorene nakon prošlonedeljnog potpisivanja vašingtonskog sporazuma.

Odgovarajući na pitanja novinara izraelskog TV kanala o primeni sporazuma iz Vašingtona, preseljenju ambasade Srbije u Jerusalim, odnosu Izraela prema statusu Kosova, Čadež je ocenio da on kao neko ko predstavlja poslovnu zajednicu, vidi da postoje političke poteškoće.

Foto: Tanjug/Instagram/ Siniša Mali

Međutim, kako je ukazao, nije mala stvar činjenica da je Srbija spremna, da kao prva evropska država prebaci svoju ambasadu u Jerusalim i otvori kancelariju, koja neće biti samo privredna, trgovinska, već zajednička kancelarija vlade i privredne komore pod pokroviteljstvom premijerke koja se u Vladi lično bavi razvojem digitalizacije.

Ono što je Srbija potpisala – a bio sam u Vašingtonu, jeste sporazum u kome se ne pominju odnosi Izraela i Kosova. Ako pročitate dokument, videćete da se to uopšte ne pominje. Potpisali smo sporazum u kome izražavamo spremnost da ambasadu premestimo u Jerusalim, ali je to i sporazum koji ima mnogo bitnih ekonomskih tačaka, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za ceo region”, kazao je Čadež.

Smatra da će Izrael, njegov narod i političari koji odlučuju, znati najbolje šta da urade po pitanju odnosa sa KiM.

Na pitanje da li će spremnost Srbije da preseli ambasadu u Jerusalim predstavljati problem u odnosima sa Evropskom unijom, na putu ka njenom članstvu u EU, Čadež je rekao da je Srbija suverena zemlja i zemlja koja još nije u EU, ali da je njen put ka EU jasno strukturisan, kao i za ostale kandidate.

On je precizirao da će pregovori trajati izvesno vreme, da otvaramo pregovaračka poglavlja i da smo na dobrom putu.

„Hajde da sačekamo i vidimo kako će se kretati odnosi Srbije sa EU po ovom pitanju. Mislim da će vremenom biti pomaka u stavovima EU, ne samo po ovom pitanju, i da se stvari kreću u dobrom pravcu“, odgovorio je Čadež.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...