Trojica naučnika podelili novčani iznos, ali I slavu

Kard, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

SvetVesti

11.10.2021 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kard, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Kard, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju
Ove godine Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je trojici ekonomista koji su koristili eksperimente u prirodi i ljudskom društvu da bi dokazali svoje teorije.... Kard, Angrist i Imbens dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Ove godine Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je trojici ekonomista koji su koristili eksperimente u prirodi i ljudskom društvu da bi dokazali svoje teorije.

Dejvid Kard (David Card), Džošua Angrist (Joshua Angrist) i Gvido Imbens (Guido Imbens) podeliće nagradu, saopštila je danas Kraljevska švedska akademija nauka u Stokholmu.

Ovu nagradu, uvek poslednju koja se dodeljuje od svih šest zasebnih kategorija, ustanovila je švedska centralna banka (Sveriges Riksbank) u znak sećanja na osnivača Nobelove nagrade Alfreda Nobela. Prvi put nagrada iz oblasti ekonomije dodeljena je 1969. godine.

Novčanu nagradu od 10 miliona švedskih kruna (oko 1,13 miliona dolara) trojica ekonomista podeliće međusobno, i to tako što će Kard dobiti polovinu ove sume, dok će Angrist i Imbens dobiti po četvrtinu, prenosi Yahoo Finance.

Kard se posvetio istraživanju tržišta rada, dok su Angrist i Imbens kreatori naučnog rada o uzročno-posledičnim odnosima, odnosno kauzalnosti u ekonomskim odnosima.

Prošlogodišnja nagrada za ekonomiju pripala je dvojici američkih ekonomista sa Univerziteta Stanford, Polu Milgromu (Paul Milgrom) i Robertu Vilsonu (Robert Wilson), podseća Euronews.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...