Gest zahvalnosti od oko 2,8 miliona evra

Kartice za besplatnu putarinu kroz Severnu Makedoniju dostupne za vozače iz Srbije

BiznisRegionTurizamVesti

15.6.2021 08:55 Autor: Julijana Vincan 0

Kartice za besplatnu putarinu kroz Severnu Makedoniju dostupne za vozače iz Srbije Kartice za besplatnu putarinu kroz Severnu Makedoniju dostupne za vozače iz Srbije
Putnici iz Srbije koji u Severnu Makedoniju dolaze automobilom od 15. juna na Graničnom prelazu „Tabanovce” dobijaće karticu sa 760 denara (oko 12 evra)... Kartice za besplatnu putarinu kroz Severnu Makedoniju dostupne za vozače iz Srbije

Putnici iz Srbije koji u Severnu Makedoniju dolaze automobilom od 15. juna na Graničnom prelazu „Tabanovce” dobijaće karticu sa 760 denara (oko 12 evra) za plaćanje putarine u oba smera na autoputu „Prijateljstvo” od „Tabanovca” do „Bogorodice”, na granici Grčke.

Pravo na korišćenje ‘m-smart’ kartice imaće svi državljani Srbije koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po „Koridoru 10”, na kojem su naplatna mesta opremljene za korišćenje elektronskog sistema plaćanja. Te kartice će deliti Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije. Po odluci vlade te zemlje, putnicima iz Srbije namenjeno je 200.000 „napunjenih” elektronskih „m-smart” kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni, od 15. juna do 15. avgusta.

Davaće se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na Graničnom prelazu „Tabanovce”, što će kontrolisati Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javno preduzeće za državne puteve. Kartice ostaju u trajnom vlasništvu državljana Srbije, koji će moći da ih dopunjavaju preko sistema e-card, sa najmanje 300 denara (oko 4,87 evra), za sledeći ulazak u Severnu Makedoniju.

Kako je još ranije napomenuto, ovo je gest zahvalnosti Republici Srbiji i srpskim građanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji. Tih 200.000 „m-smart” kartica za elektronsko plaćanje putarine Vladu u Skoplju će, sa izradom i uplaćenom sumom, ukupno koštati 172 miliona denara (oko 2,8 miliona evra).

Procena o broju potrebnih kartica za srpske turiste u letnjoj sezoni napravljena je na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je registrovan najveći broj stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.

Da podsetimo, Srbija je Severnoj Makedoniji donirala ukupno 40.000 doza vakcine Sputnik V početkom aprila. Vakcine su u Kliničkom centru u Skoplju dočekali premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i ministar zdravlja Venko Filipče. Srbija je prethodno donirala 8.000 Pfizer vakcina, što su prve vakcine koje su došle u Severnu Makedoniju, a upotrebljene su za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Naši turisti kroz Severnu Makedoniju mogu bez PCR testa

U skladu sa odlukom Vlade Severne Makedonije, od 12. oktobra državljani Srbije mogu da uđu u tu zemlju bez posedovanja negativnog PCR testa. Jedini dokument koji je potreban je važeća lična karta.

Što se tiče mera koje su na snazi u toj zemlji, komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije preporučila je da od 16. juna bude ukinut policijski čas i da se dozvoli organizovanje koncerata.

Iako gotovo sve države traže ili PCR test ili potvrdu o vakcinaciji, postoje zemlje u koje građani Srbije mogu da putuju i bez vakcine i bez prethodnog testiranja. Na tom spisku su, osim Severne Makedonije, i Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Jamajka i Meksiko.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...