KAZNE I DO 100.000 DINARA Obavezna prijava gostiju preko eTurista od 1. oktobra

BiznisSrbijaTurizamVesti

1.10.2020 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

KAZNE I DO 100.000 DINARA Obavezna prijava gostiju preko eTurista od 1. oktobra KAZNE I DO 100.000 DINARA Obavezna prijava gostiju preko eTurista od 1. oktobra
Svi nekategorisani ugostiteljski objekti od četvrtka su u obavezi da prijave sve domaće i strane turiste, preko centralnog informacionog sistema eTurista. Zakonska obaveza odnosi... KAZNE I DO 100.000 DINARA Obavezna prijava gostiju preko eTurista od 1. oktobra

Svi nekategorisani ugostiteljski objekti od četvrtka su u obavezi da prijave sve domaće i strane turiste, preko centralnog informacionog sistema eTurista.

Zakonska obaveza odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanom ugostiteljskim objektima poput hostela, prenocišta, konacišta, konaka, botela, hanova, etno kuća, salaš, vila, kampova, kamping odmorišta… objavljeno je na sajtu Ministarstva turizma.

Foto: Pixabay.com

Obaveza se, takođe, odnosi i na ugostitelje koji pružaju smeštaj u nekategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj nautičkog turizma, kao i lovnog turizma – lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba.

Svi oni su u obavezi da zbog evidentiranja podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.

Ukoliko ugostitelj ne ispuni svoju obavezu, čini prekršaj iz zakona o ugostiteljstvu i o strancima, o čemu će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance MUP.

Lokalne samouprave dužne su da vode evidenciju ugostitelja i ugostiteljskih objekata, koji usluge smeštaja pružaju u nekategorisanim ugostiteljskim objektima, kao i kategorisanim objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskog turističkog domaćinstva, i da ih unesu u centralni informacioni sistem.

Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje ovih obaveza, tako da odgovornom licu u lokalnoj samoupravi preti novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara.

Napominju da od danas eTurista postaje jedini izvor podataka Republičkog zavoda za statistiku o turizmu.

  • Anna

    1.10.2020 #1 Author

    Iskreno ne razumem ovaj tekst???

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...