Apel Agencije za bezbednost saobraćaja da se stave zimske gume

Kazne za vozače koji nemaju zimsku opremu 5.000 dinara

AutomobiliLifestyleSrbijaU fokusuVesti

1.11.2021 20:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kazne za vozače koji nemaju zimsku opremu 5.000 dinara Kazne za vozače koji nemaju zimsku opremu 5.000 dinara
Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je od 1. novembra do 1. aprila zakonska obaveza da im vozila budu opremljena sa sve... Kazne za vozače koji nemaju zimsku opremu 5.000 dinara

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače da je od 1. novembra do 1. aprila zakonska obaveza da im vozila budu opremljena sa sve četiri zimske gume, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

„U navedenom kalendarskom periodu, izvan naseljenih mesta, obavezno je (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije. Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata“, navodi se u saopštenju Agencije.

Takođe napominju da dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetara i da se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

„Letnje gume na temperaturi ispod sedam stepeni Celzijusa gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prianjanje na asfalt, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici. Veća dubina kanala na šarama guma za zimu glavni je razlog što čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prianjanje nego letnji. Šare zimskih guma su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu ‘akvaplaninga'“, ističe se na sajtu pomenute institucije.

Napominje se i da su zimski pneumatici bolji za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i i da je konstrukcija metalnog ‘kostura’ zimske gume tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

„Prema Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima vozač je dužan da u saobraćaju na putu zimsku opremu poseduje i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara. Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto. Apelujemo na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise i budu oprezni tokom vožnje“, naglasili su iz Agencije.

 • Zv84

  2.11.2021 #1 Author

  Podržavam! Sve zarad bolje bezbednosti u saobraćaju.

  Odgovori

 • NINICA

  31.8.2022 #2 Author

  Tako i treba !

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...