PMI indeks veći za 7,4 odsto

Kina beleži blagi rast proizvodne aktivnosti

BerzaNovacSvetVesti

30.11.2021 15:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina beleži blagi rast proizvodne aktivnosti Kina beleži blagi rast proizvodne aktivnosti
Proizvodna aktivnost u Kini je blago porasla u novembru, nakon što su ublaženi efekti nestašice energenata i stabilizovane cene dobara, piše Financial Times. Zvanični... Kina beleži blagi rast proizvodne aktivnosti

Proizvodna aktivnost u Kini je blago porasla u novembru, nakon što su ublaženi efekti nestašice energenata i stabilizovane cene dobara, piše Financial Times.

Zvanični indeks menadžera nabavki u proizvodnji bio je 50,1 za novembar, tek neznatno iznad granice koja razdvaja širenje od povlačenja. Druga svetska ekonomija je u proteklim mesecima bila poljuljana zbog pada u imovinskom sektoru i nestašice energije koja u novembru počinje da deluje ohrabrujuće, zahvaljujući tome što je Peking odlučio da ublaži mere za kontrolu cena goriva.

Fjučersima termalnog uglja u utorak se trgovalo na Zhengzhou berzi po ceni od 1.040 juana (163 dolara), što je pad u odnosu na 2.301 juan, koliko su vredeli prošlog meseca. Stabilizacija cena potpomogla je da se ublaže nestašice električne energije, koje su imale udela u tome što je u oktobru proizvodni PMI indeks bio na najnižem nivou još od februara prošle godine.

Kineski regulatori su ublažili i pritisak na kompanije koje se bave nekretninama praveći kreditne olakšice i dopuštajući veći broj obveznica u protekla dva meseca. Najnovije olakšice namenjene građevinskoj industriji dovele su do rasta neproizvodnog PMI indeksa za 3,9 odsto. Međutim, analitičari upozoravaju da Kini predstoje veliki ekonomski izazovi.

Glavni ekonomista za Kinu u investicionoj banci Barclays Džijan Čang (Jian Chang) izjavio je da će kineskoj ekonomiji imovinski kupoprodajni ugovori, politika usmerena na eliminaciju virusa Covid-19 i pritisak da ispune obaveze u vezi sa klimatskim ciljevima i naredne godine predstavljati prepreke.

Ekonomista za Kinu u HSBC Šanšan Song izjavio je da će biti neophodna podrška Pekinga usmerena na smanjen broj zaposlenih i pad aktivnosti u malim preduzećima.

Zvanični podaci ističu velika državna preduzeća. Veliki i srednji proizvođači beleže rast aktivnosti, ali to nije slučaj u malim preduzećima. Novembarski PMI indeks u proizvodnom sektoru porastao je 7,4 odsto.

Podaci koje je agencija Caixin objavila da pre očitavanja PMI indeksa stavljaju veći akcenat na manja preduzeća.

S druge strane, zvanični podaci pokazuju da je industrijska proizvodnja Južne Koreje u oktobru pala najbržim tempom u skoro godinu i po dana zbog poremećaja u globalnom lancu snabdevanja koji su pogodili fabrike širom ove države.

Ministar finansija Južne Koreje Hong Nam-Ki je upozorio da bi nova varijanta korona virusa omikron mogla da pogorša probleme u lancima snabdevanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...