Izrađen je plan za postavljanje referentne stope

Kina bi mogla da poveća ugovorne cene uglja u 2022. godini

SvetU fokusuVesti

3.12.2021 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina bi mogla da poveća ugovorne cene uglja u 2022. godini Kina bi mogla da poveća ugovorne cene uglja u 2022. godini
Vođena strahom za snabdevanje ugljem tokom ove godina, Kina planira da podigne referentnu cenu za dugoročne ugovore o uglju 2022. godine. Nacionalna komisija za... Kina bi mogla da poveća ugovorne cene uglja u 2022. godini

Vođena strahom za snabdevanje ugljem tokom ove godina, Kina planira da podigne referentnu cenu za dugoročne ugovore o uglju 2022. godine.

Nacionalna komisija za razvoj i reformu izradila je nacrt Plana za postavljanje referentne stope za termalni ugalj na 700 juana (110 dolara) po toni za dugoročne ugovore, omogućivši da cene rastu ili padaju unutar opsega od 150 juana.

Referentni kineski fjučersi na ugalj su u porastu. Iako je predložena stopa znatno ispod rekordne cene postavljene ranije ove jeseni, ona je iznad istorijskih normi na tržištu koje je dugo imalo neformalni limit od 600 juana, piše Bloomberg.

Takođe je određeno da će veliki rudnici morati da prodaju svoju proizvodnju na osnovu dugoročnih ugovora, a sve elektrane moraju imati te ugovore za 100 odsto svog domaćeg snabdevanja.. Najveće kineske kompanije za proizvodnju uglja i električne energije okupile su se ovog vikenda u Rižaou u Šandongu na Nacionalnom sajmu uglja, gde se takvi ugovori obično pregovaraju i potpisuju.

Fjučersi na termalni ugalj na robnoj berzi Zhengzhou Commodity Exchange skočili su u petak za čak 6,6 odsto nakon što je plan objavljen. Cene su pale za više od polovine u odnosu na rekord u oktobru, kada je strah od nestašice doveo do široko rasprostranjenog smanjenja struje. Kriza je popustila poslednjih nedelja nakon što su rudari odgovorili na vladine naloge i podigli proizvodnju na nivo bez presedana, piše Bloomberg.

Kineske kompanije za proizvodnju uglja i električne energije takođe su porasle. China Shenhua Energy Co., najveća rudarska kompanija u zemlji, dobila je 8,9 odsto na berzi u Hongkongu, dok je Huaneng Power International Inc. dobila čak 9,1 odsto.

Više cene uglja verovatno će značiti veće troškove električne energije za industrijske potrošače nakon što je vlada u oktobru dala komunalnim preduzećima mogućnost da podignu ili snize svoje stope u rasponu od 20 odsto oko referentnih cena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...