KINA JE GLAVNI REFORMATOR MEĐU VELIKIM EKONOMIJAMA, ocenjuje Svetska banka

SvetVesti

29.7.2020 15:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINA JE GLAVNI REFORMATOR MEĐU VELIKIM EKONOMIJAMA, ocenjuje Svetska banka KINA JE GLAVNI REFORMATOR MEĐU VELIKIM EKONOMIJAMA, ocenjuje Svetska banka
Kina je postala glavni reformator među velikim ekonomijama u unapređenju poslovnog okruženja, navedeno je u izveštaju Svetske banke „Poslovanje 2020“. Ovo je druga godina... KINA JE GLAVNI REFORMATOR MEĐU VELIKIM EKONOMIJAMA, ocenjuje Svetska banka

Kina je postala glavni reformator među velikim ekonomijama u unapređenju poslovnog okruženja, navedeno je u izveštaju Svetske banke „Poslovanje 2020“. Ovo je druga godina da je Svetska banka rangirala Kinu među 10 najbržih globalnih reformatora.  

“Kina je unapredila gotovo sve indikatore poslovanja tokom poslednje dve decenije, ali je napredak posebno impresivan tokom Poslovanja 2018 -2020, kada je unapređena većina pokazatelja poslovanja,” navedeno je u izveštaju, prenosi CGTN.

U Kini su sprovedene reforme u većini od 10 pokazatelja poslovanja, od započinjanja posla do rešavanja nesolventnosti. Istaknuto je šest ključnih pokretača kineskog uspeha – liderstvo i vlasništvo u programu reforme, eksperimenti u lokalnim politikama, nacionalna i međunarodna razmena znanja, snažno sprovođenje programa reforme i odgovornost za rezultate, čvrsto učešće privatnog sektora i upotreba usluga e-uprave.

Kina je, naprimer, u pogledu plaćanja poreza uvela preferencijalnu poresku stopu na dobit za mala preduzeća, smanjila stopu PDV za određene industrije i poboljšala sistem elektronskog prijavljivanja i plaćanja. U domenu spoljne trgovine, Kina je pokrenula napredne deklaracije tereta, bopoljšala je lučku infrastrukturu, optimizovala carinsku administraciju i raspored taksi.

Svetska banka navodi u izveštaju i da je Kina pokazala primetno poboljšanje u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i priključenja električne energije. Izveštaj je baziran na oceni 10 kvalitativnih i kvantitativnih pokazatelja o uslovima poslovanja malih i srednjih preduzeća, pre svega domaćih. Ovi pokazatelji mere troškove poslovanja i kvalitet propisa i institucija koje utiču na poslovno okruženje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...