Litvanske vlasti javno branile "nezavisnost" Tajvana

Kina lobira da nemački Continental napusti Litvaniju

BiznisEUFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

17.12.2021 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina lobira da nemački Continental napusti Litvaniju Kina lobira da nemački Continental napusti Litvaniju
Kina vrši pritisak na nemačku kompaniju za proizvodnju automobilskih delova Continental da u svojoj proizvodnji prestane da koristi delove proizvedene u Litvaniji, a sve... Kina lobira da nemački Continental napusti Litvaniju

Kina vrši pritisak na nemačku kompaniju za proizvodnju automobilskih delova Continental da u svojoj proizvodnji prestane da koristi delove proizvedene u Litvaniji, a sve zbog spora dve zemlje oko statusa Tajvana, rekli su poznavaoci tamošnje situacije.

Ovaj „udar“ na Continental je, prema ocenama analitičara, dokaz da se diplomatski sukobi Kine i Litvanije prelivaju na poslovanje u eri globalnih lanaca proizvodnje, ali se čak reflektuju i na nemačku automobilsku industriju koja predstavlja unosan stub najveće evropske privrede.

Kineska vlada, koja na Tajvan koji ima autonomiju gleda kao na teritoriju nad kojom ima kontrolu, zahladila je diplomatske odnose sa Litvanijom prošlog meseca, nakon što su litvanske vlasti odlučile da podrže „one koji se bore za slobodu i nezavisnost“, prenosi Reuters.

Continental, jedan od najvećih svetskih proizvođača auto delova ima proizvodne pogone u Litvaniji u kojima pravi delove kao što su kontrolori za vrata i sedišta vozila namenjene izvozu širom sveta, uključujući i Kinu.

Automobilski gigant je odbio da komentariše pitanje Reutersa da li je kineska vlada tražila od njega da prekine veze sa Litvanijom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je da je Peking vršio pritisak na multinacionalne kompanije da prestanu da koriste delove proizvedene u Litvaniji, iako je dodato da njegovi službenici više ne veruju Litvaniji.

„Čuo sam da mnoge kineske kompanije više ne smatraju Litvaniju partnerom od poverenja. Litvanija mora da sagleda sebe zbog čega se litvanske kompanije suočavaju sa poteškoćama u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji u Kini“, rekao je za Reuters portparol ministarstva.

Kina je izvršila pritisak na zemlje da smanje ili prekinu svoje odnose sa Tajvanom kojim se upravlja demokratski. Ranije ovog meseca, visoki zvaničnik i jedno industrijsko telo rekli su da je Kina ucenila multinacionalne kompanije da prekinu veze sa Litvanijom ili će se suočiti sa isključenjem sa kineskog tržišta.

Direktna trgovina Litvanije sa Kinom je skromna, ali njena ekonomija zasnovana na izvozu je dom stotinama kompanija koje proizvode proizvode poput nameštaja, lasera, hrane i odeće za multinacionalne kompanije koje prodaju Kini.

Litvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su se kompanije koje posluju u Litvaniji uspešno integrisale u međunarodno snabdevanje, tako da mere ekonomskog pritiska Kine mogu izazvati različite poremećaje u njihovom funkcionisanju.

„Pažljivo pratimo, analiziramo i ocenjujemo svaki pojedinačni slučaj, uključujući i ove nemačke kompanije“, rekao je portparol ministarstva, dodajući da se traže dugoročna održiva rešenja i načini za obnavljanje trgovinskih tokova sa Kinom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...